Business Internaţional

Istoria arată că preţul petrolului nu-şi va reveni decât peste câţiva ani

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

15.01.2015, 00:04 1630
Ultima dată când producţia în exces de petrol a provocat prăbuşirea preţurilor petrolului, aşa cum se întâmplă în prezent, cotaţiile au avut nevoie de aproape cinci ani pentru a-şi reveni, scrie Bloomberg.

Preţul ţiţeiului destinat pieţei americane a picat cu 69%, de la 31,82 de dolari pe baril în noiembrie 1985 la 9,75 dolari pe baril în aprilie 1986, perioadă în care Arabia Saudită, refuzând să-şi reducă producţia pentru a scumpi combustibilul, a inundat piaţa. Preţurile nu şi-au recuperat pierderile până în 1990.

În prezent, cotaţiile sunt cu 57% sub nivelurile din iunie, iar membrii Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) spun că vor lăsa preţurile să se scufunde şi mai mult. Creşterea cotaţiilor din anii ’70 a dus la dezvoltarea câmpurilor petrolifere din Marea Nordului şi din Alaska. Tot atunci, membrii OPEC şi-au mărit capacitatea de producţie, forţând astfel Arabia Saudită să diminueze livrările când cererea a încetinit. În anii ’80, Arabia Saudită „s-a săturat ca alţi membri să trişeze şi pur şi simplu au spart robinetele“, a explicat Walter Zimmerman, analist la United-ICAP. El a prezis reducerea preţurilor care a început anul trecut. După căderea preţurilor, „saudiţii şi-au pierdut curajul şi şi-au reluat rolul celui care face regulile jocului. Dacă n-ar fi făcut aceasta, nu am mai fi văzut revoluţia şistului de astăzi, iar producţia din Marea Nordului ar fi semnificativ mai mică deoarece investiţiile ar fi fost mai mici“, a adăugat Zimmerman.

Investiţiile în capacităţi noi de producţie au crescut în condiţiile în care preţul mediu al barilului de petrol s-a situate la 95,7 dolari în perioada 2011-2013. Utilizarea forajelor orizontale şi a fracturării hidraulice a deschis accesul la hidrocarburile prinse în straturile de şist, ceea ce a dus la creşterea producţiei americane de petrol la maximul ultimelor trei decenii. De asemenea, producţia Rusiei a marcat luna trecută recordul perioadei post-sovietice, iar Irak a exportat în decembrie cel mai mult petrol de după anii ’80.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO