Business Internaţional

Italia, absorbită în vârtejul crizei datoriilor de stat: costul împrumuturilor, la maximul ultimilor 14 ani

 Italia, absorbită în vârtejul crizei datoriilor de stat: costul împrumuturilor, la maximul ultimilor 14 ani

Autor: Radu Racu

12.07.2011, 16:16 1092

Principalul indicator al costurilor la care se împrumută Italiaa depăşit marti pragul de 6 puncte procentuale pentru prima dată înultimii 14 ani, după ce a treia mare economie a zonei euro a fostabsorbită în vârtejul tensiunilor legate de criza datoriilor destat, scrie Reuters.

Randamentele cerute de investitori pentru titlurile pe 10 aniale Italiei au crescut cu mai bine de 0,3%, peste pragul de 6%,pentru prima dată după 1997, apropiindu-se periculos de nivelul de7% pe care majoritatea jucătorilor din piaţă îl văd nesustenabilavând în vedere datoria publică a ţării.

Analiştii se tem că eforturile de reducere a deficitului bugetardin peninsulă vor fi diluate de ezitările din legislativulitalian.

Italia are una dintre cele mai mari datorii de stat din lume, capondere în PIB, de circa 120%. Din zona euro, doar Grecia are odatorie publică mai mare. Anul acesta ajung la scadenţă titluri destat italiene în valoare totală de 176 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO