Business Internaţional

Italia acuză S&P că nu înţelege valoarea pe care Michelangelo sau Dante o dau economiei

Conform Curţii de Conturi, agenţiile de rating riscă plata unor daune de 234 miliarde euro

Conform Curţii de Conturi, agenţiile de rating riscă plata unor daune de 234 miliarde euro

Autor: Daniela Stoican

05.02.2014, 21:11 580

Dacă analiştii financiari ar fi petrecut mai mult timp admirând o frescă de Michelangelo sau citindu-l pe Dante în loc să se lase furaţi de analizarea unor tabele cu date financiare, poate că nu ar fi declanşat infernul care a înghiţit piaţa datoriilor suverane ale Italiei, sunt concluziile Curţii de Conturi a Italiei, potrivit Fi­nan­cial Times.

Standard & Poor’s (S&P) a dezvăluit că a primit o notificare din partea Curţii de Conturi a Italiei conform căreia agenţiile de rating sunt suspectate că ar fi acţionat ilegal atunci când au retrogradat Italia de mai multe ori în 2011, în perioada când s-a intensificat criza din zona euro.

Curtea susţine că firmele de evaluare financiară nu au ţinut cont de bogatul patrimoniu cultural al ţării atunci când au redus ratingul Italiei.

Conform evaluărilor Curţii de Conturi, agenţiile riscă plata unor daune de 234 miliarde euro. S&P a respins potenţiala solicitare de daune ca fiind „lipsită de justificare”. În notificarea trimisă S&P, prin care curtea înştiinţa agenţia de rating că ia în considerare posibilitatea de a o ataca în justiţie, Curtea de Conturi a scris că “S&P nu a luat în considerare niciodată în stabilirea ratingurilor sale istoria, arta sau peisajele, care sunt universal recunoscute ca stând la baza forţei economice a ţării”.

Un oficial italian a confirmat existenţa unei anchete judiciare având ca ţintă atât S&P, cât şi agenţiile mai mici Moody’s şi Fitch şi a spus că detalii suplimentare vor fi date publicităţii de către procurorul Curţii de Conturi pe data de 19 februarie.

Rapoarte anterioare au arătat că instanţa de audit analizează în ce măsură evaluările „pripite” ale agenţiilor de rating privind datoria publică a Italiei au contribuit la înrăutăţirea crizei datoriilor suverane, forţând guvernele lui Silvio Berlusconi şi apoi al lui Mario Monti să ia măsuri de urgenţă.

Suma de 234 miliarde euro ar depăşi toate celelalte penalităţi cerute agenţiilor de rating în instanţă.

Deşi nu se ştie încă dacă agenţiile vor fi acuzate oficial, ameninţarea plină de dramatism a auditorului, precum şi valoarea mare preconizată a daunelor reflectă nemulţumirea din cercurile politice privind rolul jucat de agenţiile de rating în tensiunile de pe piaţă care au pus în pericol zona euro.

Perspectiva retrogradărilor datoriilor suverane a provocat valuri de vânzări de titluri guvernamentale ale ţărilor precum Italia şi Spania, crescându-le costu­rile de împrumut şi afectându-le şi mai mult bugetele. Curtea de Conturi are rolul constituţional de a „proteja banii publici şi de a garanta respectarea sistemului jurisdicţional”.

S&P va afirma probabil că instanţa are jurisdicţie doar asupra angajaţilor guvernului,  nu şi asupra agenţiilor de rating.

Un purtător de cuvânt al Moody’s a respins la rândul său acuzaţiile ca fiind nejustificate. Fitch a anunţat că va coopera cu anchetatorii. „Aşa cum am înţeles noi problemele ridicate de procuror, considerăm că Fitch a acţionat în mod potrivit şi în acord deplin cu legea“. Dacă ar fi revendicată în cadrul unui proces, suma de 234 miliarde euro ar depăşi toate celelalte penalităţi cerute agenţiilor de rating în instanţă pentru acţiunile acestora de dinaintea crizei financiare şi din timpul acesteia.

Investitorii în produse derivate garantate cu credite ipotecare au reclamat că agenţiile au exagerat siguranţa acestor instrumente complexe pentru a atrage şi menţine clienţi – suspiciuni respinse de agenţii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO