Business Internaţional

Italia, cel mai îndatorat stat din lume după SUA şi Japonia, ar putea ajunge în şase luni să ceară ajutor financiar

Italia, cel mai îndatorat stat din lume după SUA şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.06.2013, 19:32 2208

„Timpul curge repede. Situaţia macro­economică a Italiei nu s-a îmbu­nătăţit în trimestrul trecut, ci din contră, s-a înrăutăţit. Inevitabil, Italia va ajunge să ceară ajutor financiar din partea UE în următoarele şase luni“, se arată într-un raport confidenţial al Mediobanca văzut de publicaţia The Telegraph.

Declanşatorul „imploziei“ din Italia ar putea fi o criză financiară în Slovenia, ţară în care cele mai mari bănci, deţinute de stat, se clatină sub povara creditelor devenite toxice din cauza prăbuşirii sectorului construcţiilor, sau o nouă criză în Argentina, care are legături puternice cu afacerile din Italia.

„Argentina ne îngrijorează în special, deoarece un default pare probabil acolo“, se arată în raportul citat.

SUA tulbură pieţele de finanţare din Europa

Avertismentul vine în pofida faptului că oficiali europeni precum preşedintele Franţei François Hollande au anunţat sfârşitul crizei din zona euro şi după ce Rezerva Federală americană a pus pe jar investitorii în obligaţiuni anunţând că ia în considerare retragerea programului de achiziţii masive de active financiare prin care stimulează cea mai mare economie a lumii. Yieldurile obligaţiunilor italiene cu scadenţa la zece ani au crescut cu un punct procentual, la 4,8%, după ce Fed şi-a anunţat decizia.

Deficitul bugetar, una dintre „problemele“ pe care multe state din Europa încearcă să le rezolve prin austeritate, nu depăşeşte în cazul Italiei nivelul stabilit prin tratatele UE. Însă datoria Italiei de 2.800 miliarde dolari este mai mică doar decât cea a Statelor Unite şi Japoniei, scrie EUobserver. Randamentele obligaţiunilor italiene cu scadenţa la 10 ani, un indicator al costurilor de finanţare ale ţării, au urcat în ultimele zile la aproximativ 5%, un nivel foarte ridicat în comparaţie cu, spre exemplu, cele ale Germaniei. Situaţia este agravată de faptul că economia trece prin cea mai lungă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial. Problemele economice au făcut ca în prezent 160 de companii mari italiene să ajungă în situaţia de a fi puse sub administrare specială de criză, atenţionează ana­liştii de la Mediobanca.

Banca a emis un avertisment asemănător în februarie, înaintea ale­gerilor anticipate care aproape că i-au adus înapoi pu­terea politică fostului pre­mier Silvio Berlusconi. Temerile analiştilor de la Mediobanca sunt împărtăşite şi de agenţia de rating Moody’s, care în aprilie a atenţionat că Italia ar putea avea nevoie de ajutor extern. Dacă temerile devin realitate, bailoutul Italiei ar eclipsa toate programele de asistenţă financiară la care s-au angajat până în prezent statele europene.

În umbra unei crize politice

Între timp, pericolul ca o criză politică să îm­piedice revenirea economiei italiene devine tot mai mare.

Berlusconi, al cărui partid este un jucător im­portant în coaliţia de guvernare a premierului Enrico Letta, a fost condamnat luni la şapte ani de în­chisoare pentru că a apelat la serviciile unei prostituate minore când a fost pre­mier şi şi-a folosit puterea da­tă de funcţia sa pen­tru a muşa­maliza cazul. Politicianul în vârstă de 76 de ani a fost găsit vi­novat şi de eva­ziune. Dacă lui Berlusconi i se in­ter­zice de instanţă să mai de­ţină funcţii pu­blice, par­ti­dul lui ar putea părăsi coa­liţia de guver­nare, pro­vo­când haos în conducerea ţării. Chiar credibilitatea lui Letta a fost lezată de un scandal în care este implicat ministrul spor­tului Josea Idem. Ea a demi­sio­nat luni în urma unor acuzaţii de evaziune fiscală.

Pentru a sublinia gravitatea pericolului în care se află Italia, analiştii de la Mediobanca au comparat situaţia ţării cu criza din cauza căreia Italia a părăsit Mecanismul european al Ratelor de Schimb – precursorul uniunii monetare – în 1992.

Italia se împrumută mai scump

Marţi, costurile de finaţare pe doi ani ale Italiei au urcat la cel mai mare nivel de după septembrie 2012. Guvernul a vândut obligaţiuni de 3,5 miliarde euro cu cupon zero şi cu scadenţa la în iunie 2015 la randamentul de 2,4%. Pentru obligaţiuni cu o maturitate mai mică cu şase luni decât a celor vândute marţi trezoreria a plătit în urmă cu doar o lună un randament de 1,1%, un minim istoric, potrivit agenţiei Thomson Reuters.

Creşterea costurilor de finanţare ale Italiei reamintesc cât de instabilă este piaţa obligaţiunilor europene. Economiile mai slabe din zona euro au fost practic scoase de pe pieţele de finanţare la mijlocul anului trecut, ducând randamentele Italiei şi Spaniei la niveluri periculos de mari şi determinând BCE să promită că va face orice-i stă în putere pentru a proteja moneda euro, notează The Wall Street Journal.

Italia are în faţă un alt test joi, când guvernul vrea să liciteze obligaţiuni de cinci miliarde euro cu scadenţa la cinci şi zece ani.

Guvernul Letta stimulează economia scutind iahturile de taxe

Guvernul italian condus de premierul Enrico Letta (foto) a anunţat în urmă cu o săptămână un set de 80 de măsuri, incluzând finanţare de trei miliarde de euro pentru proiecte publice de construcţii şi reducerea birocraţiei, care ar avea ca scop stimularea economiei, scrie CNBC. Din pachet lipsesc reducerile de cheltuieli deja aproape nelipsite din planurile statelor europene.

În schimb, guvernul de la Roma intenţionează să retragă reducerile bugetare şi majorările de taxe introduse de guvernul anterior şi să le înlocuiască cu măsuri precum scutirea de la impozitare a iahturilor mai mici de 14 metri şi reducerea puterii autorităţilor fiscale. „Acestea sunt toate măsurile de care este nevoie pentru repornirea economiei“, a afirmat Letta.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 26.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO