Business Internaţional

Italia trebuie să vândă proprietăţile de stat pentru a preveni o criză bugetară

Italia trebuie să vândă proprietăţile de stat pentru a preveni o criză bugetară

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

18.06.2012, 00:02 684

Guvernul italian condus tehnocratul Mario Monti încearcă să ia măsuri pentru a preveni criza bugetară care se întrevede la orizont, cele mai recente iniţiative fiind vânzarea activelor şi a proprietăţilor de stat deţinute la nivel central şi local.

Guvernele regionale şi locale din Italia au datorii de peste 100 mi­liarde euro, iar cele mai multe din acestea tre­buie plătite gu-vernului central.

Sondajele esti­mează că va­loarea activelor au­to­rităţilor lo­cale sunt de 386 miliarde euro, dintre care 17 miliarde euro reprezintă partici­paţiile deţinute la companii.

Presa italiană a estimat că se vor strânge 50 miliarde euro din vânzarea activelor, însă oficialii consideră că cifra reală va fi mai mică.

Guvernul încă nu a luat o decizie cu privire la vânzarea participaţiei sale la companiile de im­portanţă naţională.

În Italia, privatizarea companiilor de utilităţi este o problemă politică extrem de sensibilă. Anul trecut, italienii au votat într-un referendum să nu privatizeze companiile de apă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO