Business Internaţional

Italia vrea să-şi rezolve problemele economice extrăgând mai mult petrol

Italia ocupă locul trei în Europa în funcţie de rezervele de petrol după Norvegia şi Marea Britanie. România se plasează pe locul cinci

Italia ocupă locul trei în Europa în funcţie de rezervele de petrol după Norvegia şi Marea Britanie. România se plasează pe locul cinci

Autor: Daniela Stoican

13.01.2014, 20:36 1876

Guvernul Italiei intenţionează să dubleze producţia anuală de ţiţei a ţării până în 2020 în încercarea de a face rost de venituri suplimentare pentru economia vlăguită de recesiune şi de a ajuta cele mai sărace regiuni, scrie The Wall Street Journal.

În acest sens, guvernul şi-a îndreptat atenţia asupra regiunii Basilicata, una dintre cele mai sărace din ţară, dar cunoscută de multă vreme ca Texasul Italiei deoarece dispune de rezerve de petrol atât de abundente „încât ţiţeiul ţâşneşte din izvoare naturale“, scrie publicaţia americană.
Dezvoltarea industriei petroliere de aici a fost împiedicată de lupta guvernului central cu adminis­traţiile locale privind redevenţele ce revin fiecărei părţi.  Spre exemplu, grupului petrolier italian Eni i-a trebuit aproape un deceniu pentru a ajunge, la sfârşitul anilor ’90, la o înţelegere cu politicienii locali privind împărţirea câştigurilor din exploatarea Val d’Agri, în prezent cel mai mare câmp petrolifer din Europa.
Pentru a grăbi negocierile, guvernul a modificat anul trecut legislaţia pentru a permite ca mai multe redevenţe să meargă către bugetele locale. O mai mare parte a fondurilor sunt alocate pentru infra­struc­tura regională. De asemenea, guvernul a simplificat procedurile pentru lansarea de proiecte şi a deschis zone de explorare maritimă, deşi ministerul industriei a înjumătăţit în septembrie zonele disponibile.
Acum companiile petroliere parcurg mult mai rapid procesul de aprobare, coordonat direct de guvern.
Lipsa de bani face guvernul mai flexibil
Schimbările vin după ce ani de-a rândul autorităţile locale din Basilicata au pus bariere în calea dezvoltării industriei petroliere, susţinând că regiunea nu e recompensată cu suficienţi bani şi că mediul înconjurător şi turismul ar putea fi afectate.
În prezent, guvernul Italiei, confruntat cu lipsa veniturilor şi disperat să creeze locuri de muncă, încearcă să îndepărteze obstacolele pe care le întâmpină compania italiană Eni sau alte companii importante în demersul de a intensifica forajul.
Prin măsuri pentru a da o parte mai mare din redevenţele din petrol autorităţilor regionale şi locale, guvernul central speră să tempereze opoziţia faţă de noi foraje. Scopul este de a dubla capacitatea anuală de producţie a Italiei şi de a reduce importurile de energie cu aproximativ un sfert până în 2020.
„Este momentul potrivit“ pentru explorarea ţiţeiului în Italia, spune Marco Brun, şeful operaţiunilor italiene ale companiei olandezo-britanice Royal Dutch Shell PLC, care intenţionează să-şi dubleze investiţiile şi să cheltuiască „multe sute de milioane de euro“ în Italia.

Speranţe mari în exploatări offshore
Italia ocupă locul trei în Europa în funcţie de rezervele de petrol, de 1,4 miliarde de barili, după Norvegia, care domină explorările din Marea Nordului, şi Marea Britanie. România se plasează pe locul cinci în acest clasament. Mare parte din ţiţeiul Italiei se găseşte în Basilicata, o zonă muntoasă şi pitorească, unde agricultura domină. Zona este şi una din cele mai sărace ale Italiei, cu o rată a şomajului de 14,5%, o populaţie de 600.000 de locuitori şi o industrie şi infrastructură slabe.
Guvernul italian se aşteaptă ca zăcămintele offshore neexploatate încă să fie de interes mai mare pentru companii pentru că se află mai departe de ţărm şi astfel opoziţia ar fi mai mică. În plus, acestea sunt şi concentrate în zone în care ţări vecine Italiei au permis forajul offshore. Ca urmare, producţia de petrol a Italiei a crescut până la 112.000 de barili pe zi după ce în ultimii ani s-a diminuat. Guvernul a prognozat că dublarea producţiei ar crea 25.000 de locuri de muncă şi ar genera venituri suplimentare din taxe de aproape 3 miliarde de euro pe an.
„Când am fost angajat (în 1985 – n.r.), misiunea mea a fost următoarea: să mă duc în lumea largă să găsesc hidrocarburi pentru ţară“, spune Giuseppe Tannoia, vicepreşedinte la Eni, responsabil cu explorarea pentru Europa de Sud şi de Est. Acum „le găsesc chiar în Italia“, a precizat el.
Activităţile curente de dezvoltare şi de producţie de ţiţei la două zăcăminte uriaşe din regiunea Basilicata ar putea permite guvernului Italiei să se apropie rapid de ţintă până în 2016. Dezvoltarea exploatărilor va fi mai uşoară deoarece petrolul se găseşte aproape de suprafaţă. În anumite locuri petrolul colorează apa de izvor în nuanţe de cărbune, iar bulele de gaz se sparg la suprafaţă.

Opoziţie şi proteste
Producţia curentă de petrol de la Val d’Agri, o localitate situată lângă un cunoscut izvor natural, este de 85.000 barili pe zi, iar Eni şi Shell deţin deja autorizaţii ce le-ar permite să-şi sporească producţia până la 129.000 de barili pe zi. Însă opoziţia din partea ecologiştilor şi a factorilor de decizie locali nu a slăbit. În 2012 regiunea Basilicata a interzis acordarea de noi autorizaţii pentru explorarea de hidrocarburi, de teama explorării excesive, dar Curtea Constituţională a Italiei a respins decizia în iunie anul trecut.
În august aproximativ 7.000 de persoane au format un lanţ uman pe o plajă din regiunea învecinată Calabria ca protest împotriva propunerilor de a intensifica forările în zonă.
Ministrul industriei Flavio Zanonato a spus despre efortul de a spori cheltuielile la nivel local că are un dublu obiectiv: „de a reduce şomajul la nivel regional şi de a atrage mai multă susţinere pentru creşterea producţiei.
Zăcământul de la Val d’Agri a creat deja un mini-boom pentru Basilicata. Între 2008 şi 2012 Eni şi Shell au plătit aproape 500 de milioane de euro sub formă de redevenţe către regiune.
Orăşelul Viggiano, care găzduieşte centrul de comandă petrolier din Val d’Agri şi a primit aproape 20 de milioane de euro anul trecut, a folosit banii pentru a construi baze sportive de fotbal, tenis şi inot.
Şi totuşi, activiştii ecologişti şi alţi critici susţin că nici dacă s-ar dubla producţia de petrol a Italiei, aceasta nu ar asigura mai mult de 16% din consumul total de energie – cantitate despre care ei spun că nu justifică poluarea zonei de coastă sau de ţară.
„Vrem ca guvernele să îşi schimbe modul în care privesc energia -  oportunităţile sunt în zona de regenerabile“, spune Mariagrazia Midulla, şeful departamentului de energie şi climă al WWF Italia. „Hidrocarburile fac parte din trecut, nu din viitor“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO