Business Internaţional

Ivanka, ”arma secretă” a lui Trump: Fiica cea mare a preşedintelui SUA l-a 'vrăjit' pe preşedintele Băncii Mondiale, iar acum temuta instituţie de credit îl va ajuta pe Trump să dezvolte cel mai ambiţios plan de infrastructură

Ivanka, ”arma secretă” a lui Trump: Fiica cea mare a...

Autor: Ştefan Stan

29.05.2017, 16:44 3538

Banca Mondială a început să îl consilieze pe Donald Trump şi administraţia acestuia în legătură cu dezvoltarea planului de infrastructură al Statelor Unite. Acesta este cel mai nou ”produs” al relaţiei pe care fiica preşedintelui Trump, Ivanka, şi preşedintele băncii, Jim Yong Kim, au dezvoltat-o, relaţie care ridică semne de întrebare atât între veteranii de top ai băncii, cât şi printre oficialii din guvern, scrie Financial Times.

Mişcarea neobişnuită a pornit de la o întâlnire la Casa Albă între Kim şi Ivanka Trump, care au discutat un nou plan de finanţare de 1 miliard de dolari pentru antreprenoriatul în rândul femeilor. Planul, susţinut de cea mai mare fiică a lui Trump, ar urma să fie demarat de bancă înainte de summitul G20 din iulie, care se desfăşoară în Germania.  

La sfârşitul acelei întâlniri din aprilie, Ivanka a întrebat dacă preşedintele Băncii Mondiale ar dori să se întâlnească şi cu tatăl ei, şi apoi l-a condus în Biroul Oval. Acolo, potrivit unor surse citate de FT, preşedintele ar fi fost inundat de consilieri, şi ar fi discutat planul de infrastructură al SUA.

Două zile mai târziu, o echipă de experţi pe infrastructură de la Banca Mondială a fost trimisă la New York pentru a se întâlni cu membri ai noului consiliu prezidenţial, potrivit purtătorului de cuvânt al Băncii Mondiale. El a spus că ”aceste întâlniri continuă la nivel informal”.  

Mai mulţi bancheri seniori din cadrul băncii văd acest plan de infrastructură, precum şi planul de finanţare de un miliard de dolari, ca un efort al preşedintelui băncii de a se apropia de Ivanka Trump, care lucrează ca şi consilier senior în cadrul administraţiei. Motivul ar fi, spun ei, să caute favoruri cu administraţia, care ameninţă să taie finanţarea băncii.

Strategia lui Kim ridică semne de întrebare legate de guvernanţă în cadrul instituţiei. Alte administraţii prezidenţiale şi reprezentanţi ai băncii ar fi privit aceste proiecte cu scepticism. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO