Business Internaţional

Jacek Rostowski, fost ministru de finanţe al Poloniei şi invitatul special la Gala ZF, vorbeşte despre euro şi zona euro

Jacek Rostowski, ministru de finanţe al Poloniei în perioada 2007-2013, a atras atenţia asupra pericolelor pe care le-ar crea un supraveghetor unic bancar în zona euro şi că este important ca Grecia să rămână în zona euro.

Jacek Rostowski, ministru de finanţe al Poloniei în perioada 2007-2013, a atras atenţia asupra pericolelor pe care le-ar crea un supraveghetor unic bancar în zona euro şi că este important ca Grecia să rămână în zona euro.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.11.2014, 00:05 256
Jacek Rostowski, ministru de finanţe al Poloniei în perioada 2007-2013, deci în plină criză economică şi financiară, explica pentru Financial Times într-un interviu acordat în octombrie 2012 că ţara sa, deşi doreşte, nu poate adopta euro până când uniunea monetară nu va fi reparată, iar un pas important în acest sens ar fi formarea unei uniuni bancare sigure.

El a atras atenţia asupra pericolelor pe care le-ar crea un supraveghetor unic bancar în zona euro şi că este important ca Grecia să rămână în zona euro.

Punctul nostru de vedere este foarte clar şi a fost expus de multe ori. Suntem nerăbdători să aderăm la zona euro, dar mai îmtâi euro trebuie să fie reparat, spunea Rostowski. Primul pas spre repararea euro a fost deja făcut. Cea mai mare cerinţă a noastră, crearea unui mecanism care să asigure menţinerea integrităţii zonei euro, este acum îndeplinită prin mecanismul de achiziţii de obligaţiuni suverane de pe pieţele secundare al BCE.

Însă noi nu suntem interesaţi să intrăm într-o zonă euro care s-ar putea prăbuşi ulterior. Cel mai important pas a fost făcut, dar aceasta nu înseamnă că nu trebuie făcuţi mulţi alţii pentru a ne simţi în siguranţă în zona euro.

De aceea trebuie înfiinţată o uniune bancară sigură. Dar ne îngrijorează, spre exemplu, cum se poate fi asigurată responsabilitatea potrivită pentru BCE ca supraveghetor unic. Credem că dacă vom avea un supraveghetor unic neresponsabil al zonei euro s-ar putea să semănăm seminţele unei crize majore în zona euro peste cinci sau zece ani. 

Imaginaţi-vă o situaţie în care un supraveghetor unic face greşeli importante şi impune costuri majore contribuabililor uneia sau mai multor ţări din zona euro. Dacă acest supraveghetor nu poate fi tras la răspundere de autorităţile europene sau naţionale, am putea ajunge într-o criză politică serioasă.

BCE a devenit în toamna acestui an supraveghetorul unic al celor mai mari bănci din zona euro, pas considerat important pentru formarea unei uniuni bancare, prevăzută cu un fond special, alimentat de bănci, pentru finanţarea restructurării sau desfiinţării băncilor cu probleme.

În ceea ce priveşte Grecia, cred că este foarte important ca această ţară să rămână în zona euro. Aceasta înseamnă ca Grecia să implementeze cu hotărâre reformele pe care le-a acceptat. Dar, de asemenea, este importantă menţinerea sprijinului din partea FMI şi a instituţiilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO