Business Internaţional

James Dimon, şeful celei mai mari bănci americane JPMorgan Chase este chemat să salveze băncile italiene

James Dimon, şeful celei mai mari bănci americane...

Autor: Catalina Apostoiu

29.09.2016, 00:00 800

După repetate eforturi de a salva băncile cu probleme, guvernul italian se bazează acum pe un salvator mai puţin obişnuit: James Dimon. Preşedintele şi CEO-ul băncii americane JPMorgan Chase este un italofil, banca sa este prezentă de multă vreme în Italia şi şi-a construit legături strânse cu guvernul. Banca oferă de asemenea ceea ce puţine bănci europene deţin: un vast bilanţ care ar putea susţine o operaţiune de „curăţare”. Resuscitarea băncilor italiene reprezintă o sarcină extrem de dificilă, încărcată de riscuri. Sistemul bancar italian este împovărat de credite rele de sute de miliarde de euro, iar multe dintre băncile mai mici care-l alcătuiesc sunt deja îngenuncheate. Reglementările postcriză restrâng capacitatea guvernului italian de a veni în ajutorul băncilor cu bailouturi, sarcina fiind lăsată în seama sectorului privat. Situaţia sectorului se deteriorează pe zi ce trece. Valoarea acţiunilor Banca Monte dei Paschi di Siena, aflată permanent în impas, s-a redus cu peste jumătate în numai trei luni. 

În acest context, JPMorgan pare să fie cea mai bună şansă a Italiei. În iulie, banca şi-a dat rivalele deoparte pentru a conduce un plan extrem de important de salvare a Monte dei Paschi. Banca se numără de asemenea printre instituţiile care s-au oferit să ajute cea mai mare bancă a Italiei, UniCredit, să atragă capital de cel puţin 8 miliarde de euro, potrivit unor surse familiare cu situaţia. Iar recent banca americană a ajutat banca mai mică Banca Popolare di Bari să-şi scoată din bilanţ credite neperformante de o jumătate de milliard de euro.

Rolul JPMorgan nu a trecut neobservat. “Cred că JPMorgan capătă prea multă influenţă în afacerile bancare ale Italiei”, a declarat Pietro Laffranco, membru al partidului de opoziţie Forza Italia şi membru al comisiei pentru afaceri financiare din cadrul parlamentului Italian.

În această vară, Dimon a vizitat Italia pentru a celebra cea de-a 100a aniversare a JPMorgan în această şară. În timpul unui prânz cu premierul Italian Matteo Renzi şi mininstrul de finanţe al ţării, Dimon a discutat despre situaţia Monte dei Paschi, potrivit unei surse.

“Iubesc Italia”, a declarat Dimon, care are un străbunic italian, pentru un ziar local. “Mi-aş dori să pot petrece mai mult timp aici”.

Cea mai mare provocare a JPMorgan va fi Monte dei Paschi, a treia mare bancă Italiană. Aceasta are nevoie să atragă 5 miliarde de euro şi să vândă credite rele de 28 miliarde de euro. JPMorgan se ocupă în principal de evaluarea şi vânzarea creditelor rele într-un vehicul separat care ar putea fi finanţat cu un credit pe care l-ar putea furniza chiar banca americană şi alte bănci. JPMorgan caută de asemenea investitori care să pompeze capital în Monte dei Paschi.

Nu este clar ce sumă ar primi în schimb JPMorgan şi celelalte bănci implicate. Până acum, nicio bancă nu s-a angajat să intermedieze majorarea de capital. Poate mai profitabil ar fi un plan de finanţare a unui vehicul care ar include creditele rele ale Monte dei Paschi cu un credit de aproximativ 6 miliarde de euro. O astfel de tranzacţie ar aduce băncilor implicate comisioane şi plăţi de dobânzi de ordinul sutelor de milioane de euro. Nu este clar cu cât ar credita JPMorgan acest vehicul.

Unii investitori se îndoiesc că planul va funcţiona. Banca a renunţat recent la preşedinte şi CEO pe fondul unui entuziasm redus al investitorilor faţă de ultimul plan.

Pentru a atrage capital de 5 miliarde de euro, deţinătorii de obligaţiuni ar putea fi încurajaţi să schimbe datorii pe acţiuni, ceea ce ar putea genera fonduri de până la 2,5 miliarde de euro. Pentru restul sumei bancherii speră să găsească un grup de fonduri suverane sau de hedging care să acţioneze ca investitori ancoră.

Un ultim obstacol ar fi acela de a-i convinge pe acţionarii Monte dei Paschi să aprobe o tranzacţie care le-ar dilua foarte mult deţinerile.

Dacă planul va eşua, panica s-ar putea resimţi în întregul sistem bancar fragil al Italiei. Dacă JPMorgan va avea succes, banca americană şi-ar clădi o adevărată reputaţie de consultant favorit al guvernului italian şi ar putea lucra cu o serie întreagă de alte bănci locale care au nevoie de restructurări sau fuziuni.

Guvernul Italian încearcă de trei ani să cureţe sistemul bancar de creditele rele. La începutul anului, JPMorgan a ajutat guvernul să formuleze un plan de a “împacheta” creditele rele şi vinde cu garanţii de stat.

În martie, JPMorgan a venit cu planuri şi mai îndrăzneţe de soluţionare a problemelor Monte dei Paschi. La fel şi rivala băncii americane, UBS. Oficialii italieni au ales planul JPMorgan.

Banca americană a devenit “coordinator global” pentru salvare împreună cu banca italiană Mediobanca. Băncile fac acum due diligence pentru creditele rele care vor fi vândute investitorilor. Dimon este informat în legătură cu progresele de mai multe ori pe săptămână, potrivit unei surse familiare cu situaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO