Business Internaţional

​Japonia adoptă moda obligaţiunilor cu scadenţe foarte mari

​Japonia adoptă moda obligaţiunilor cu scadenţe...

Autor: CătăIina Apostoiu

27.07.2016, 16:58 486

Japonia ar putea emite obligaţiuni pe 50 de ani pentru prima dată, potrivit unor surse familiare cu situaţia, scrie Wall Street Journal. Acesta ar fi cel mai recent semn că dobânzile ultrascăzute încurajează finanţarea cu astfel de titluri de datorie.

Luarea în considerare a acestui tip de titluri survine în condiţiile în care premierul japonez Shinzo Abe se străduieşte să împingă economia Japoniei pe o traiectorie de creştere stabilă. Acesta a declarat recent că va anunţa un pachet de stimulente economice cu o valoare de peste 28 miliarde de yeni (265 miliarde de dolari).

Banca Japoniei a fost obligată să încerce măsuri de stimulare mai extreme, inclusiv introducerea de dobânzi negative la începutul acestui an. Unii consilieri ai lui Abe au spus că banca centrală şi guvernul ar trebui să-şi unească forţele, combinând relaxarea monetară cu cheltuieli publice sporite.

În urma informaţiilor WSJ, Takashiro Tsuji, director în ministerul de finanţe, a declarat că astfel de obligaţiuni nu sunt avute în vedere, acestea putând reduce cererea de titluri pe 40 de ani, în prezent cea mai lungă maturitate în Japonia.

Titlurile cu maturităţi de 50 sau mai mulţi ani câştigă teren, în special în Europa, unde guvernele văd oportunităţi în dobânzile extrem de scăzute introduse de băncile centrale în efortul de a impulsiona creşterea economică.

Franţa şi Spania au emis obligaţiuni pe 50 de ani în acest an, asigurându-şi dobânzi relativ scăzute până în anii 2060. Alte ţări au emis titluri cu maturităţi chiar mai lungi, cum este cazul Irlandei şi Belgiei, care au vândut obligaţiuni pe 100 de ani în acest an.

Mulţi investitori consideră obligaţiunile guvernamentale cu maturităţi ultralungi drept atractive în pofida randamentelor relativ scăzute din moment ce randamentele multor altor obligaţiuni sunt acum negative. Titluri guvernamentale de datorie în valoare de aproximativ 9.000 de miliarde de dolari, reprezentând o treime din nivelul total la nivel mondial, se află acum în teritoriu negativ, potrivit estimărilor JPMorgan.

Suichi Ohsaki, strateg la Bank of America Merrill Lynch, spune că Japonia va trebui să se mişte cu prudenţă pentru că este posibil ca fondurile de pensii şi asigurătorii să nu fie prea interesaţi de titluri pe 50 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO