Business Internaţional

Japonia cheltuie 55 mld. dolari pentru a stopa aprecierea yenului şi pentru a evita să devină "următoarea Grecie"

Japonia cheltuie 55 mld. dolari pentru a stopa aprecierea yenului şi pentru a evita să devină "următoarea Grecie"
27.09.2010, 14:32 18

Guvernul japonez intenţioneză să introducă o serie de fondurisuplimentare pentru stimularea economiei, menite să stopezeaprecierea yenului şi să relanseze creşterea economică. Valoareafondurilor suplimentare poate ajunge până la 55 de miliarde dedolari, potrivit Financial Times.

Decizia subliniază îngrijorarea Japoniei faţă de stagnareaeconomiei şi declinul exporturilor cauzat de întărirea monedeinaţionale. Astfel, autorităţile consideră că este nevoie de maimulte măsuri, după intervenţia surprinzătoare din urmă cu douăsăptămâni, cand banca centrală a intrat pe piaţă pentru prima datăîn ultimii patru ani, în încercarea de a stopa creştereayenului.

Yenul s-a apreciat cu 11% faţă de dolar de la mijlocul lunii maipână la jumătatea lunii septembrie. Creşterea puternică a monedeinipone vine pe fondul situaţiei economice incerte din Statele Uniteşi problemelor de ordin financiar-fiscal din Europa. Yenul esteperceput ca o monedă "de refugiu" în perioade de risc ridicat.

Premierul japonez Naoto Kan (foto), care a avertizat anterior căJaponia ar putea deveni "următoarea Grecie", a evitat de mai multeori să ia măsuri radicale pentru a evita îndatorarea ţăriisale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO