Business Internaţional

Japonia este îngrijorată de creşterea rapidă a exporturilor germane către China

Japonia este îngrijorată de creşterea rapidă a...

Autor: CătăIina Apostoiu

30.07.2015, 00:00 1331
Ca şi când Japonia nu ar fi avut destule probleme economice de rezolvat, oficialii de la Tokio au mai identificat o tendinţă îngrijorătoare: creşterea modestă a exporturilor ţării către China, scrie Bloomberg.

Creşterea rapidă a exporturilor germane către China le-a atras atenţia oficialilor japonezi, în condiţiile în care valoarea acestora s-a dublat din anul 2008, atingând 74,5 miliarde de euro anul trecut. Vânzările de produse japoneze în China, cel mai mare partener comercial al ţării, au avansat cu numai 3,3% în aceeaşi perioadă. Japonia are totuşi un avantaj solid, cu exporturi de 13,4 mii de miliarde de yeni (109 miliarde de dolari) în 2014.

Cu siguranţă, cifrele mai slabe legate de exporturile japoneze către Cina se datorează în parte faptului că firme de la Toyota Motor la producătorul de aparate de aer condiţionat Daikin Industries au construit fabrici pe pieţe în creştere ca cea chineză. Deşi profiturile acestor fabrici sunt aduse acasă, producţia industrială din Japonia are de suferit. Asta nu înseamnă că firmele germane nu operează şi ele în China. Totuşi, exporturile totale reprezintă aproximativ 15% din PIB-ul Japoniei comparativ cu aproximativ 40% în cazul Germaniei. Germania a făcut schimbările pe care Japonia le lansează de-abia acum cu ani în urmă, iar acest lucru se vede. Companiile germane îşi devansează rivalele japoneze în creşterea volumului exporturilor către China, cât şi în privinţa preţurilor pe care le percep. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO