Business Internaţional

Jean-Claude Trichet: Masurile luate in Statele Unite sunt binevenite

21.09.2008, 20:19 16

Presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a afirmat ca este de acord cu masurile adoptate de guvernul Statelor Unite pentru a tempera problemele de pe piata de credit aflata pe punctul de a intra in colaps, scrie Bloomberg.

"Suntem in stare de alerta. Ceea ce s-a facut pana acum, in particular ceea ce s-a anuntat, este cu siguranta bine venit", a comentat Trichet masurile luate in SUA.
Guvernul Statelor Unite a initiat vineri o noua actiune menita sa curete bancile de active problematice si sa opreasca astfel exodul investitorilor de pe pietele de capital.
Trezoreria a dat drumul unei linii de 50 mld. dolari (34 mld. euro) ce s-a indreptat catre Fondul de Stabilizare Valutara, menita sa asigure holdingurile de fonduri mutuale de pe pietele de capital, in timp ce Fed si-a extins liniile de credite catre bancile comerciale.
Inasprirea conditiilor de creditare din ultimul an, ce a avut la baza criza de pe piata imobiliara, a provocat pierderi si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 500 mld. dolari (346 mld. euro).
Guvernul a preluat conducerea American International Group (AIG), Freddie Mac si Fannie Mae in ultimele doua saptamani, perioada in care Lehman Brothers si-a anuntat falimentul iar americanii au retras fonduri record de 89 mld. dolari (61 mld. euro) din fondurile mutuale.
Fed a marit de aproape patru ori la sfarsitul saptamanii trecute suma in dolari pe care bancile centrale din restul lumii o pot acorda bancilor comerciale.
BCE, Banca Angliei si banca centrala a Elvetiei au acordat imprumuturi de aproape71 mld. dolari (49 mld. euro), pe termen de trei zile pentru a dezgheta sistemul financiar.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO