Business Internaţional

Jocul periculos la lui Trump face aliaţi neaşteptaţi: Moscova se apropie de Beijing, dar tensiunile dintre cele două super-puteri cresc la un nivel fără precedent

Jocul periculos la lui Trump face aliaţi neaşteptaţi:...
20.09.2018, 11:55 6995

China ar fi trimis o navă de supraveghere care să spioneze cele mai recente exerciţii militare ale Rusiei, o mişcare care evidenţiază gradul de neîncredere şi competitivitate dintre cele două mari puteri, în ciuda aşa numitului ”parteneriat strategic”, scrie Business Insider. 

Beijingul a trimis săptămâna trecută mii de soldaţi, alături de tancuri, elicoptere şi artilerie în estul Rusiei, pentru exerciţii comune. 

Deşi mişcările sunt în concordanţăcu practicile normale ale armatei chineze, este neobişnuit ca Beijingul să ordone spionarea navelor aliate în timp ce se antrenează alături de ele, chiar dacă aceasta este o practică legală în ape internaţionale. 

Având în vedere escaladarea tensiunilor dintre Washington, Moscova şi Beijing, unii analişti sugerează că presiunea crescută din partea SUA aduce mai aproape Rusia de China, punând bazele unei posibile alianţe. Un parteneriat militar strategic între cele două puteri este alarmant, având în vedere că fiecare dintre cele două este interesată să conteste supremaţia Statelor Unite în domeniul militar şi la nivel internaţional. 

”Această alianţă trimite un semnal că dacă SUA continuă strategia actuală să forţeze Rusia şi să impună şi mai multe sancţiuni, Rusia se va îndrepta tot mai mult spre China”, a spus Alexander Gabuev de la Carnegie Institute din Moscova. 

Exerciţiile militare masive, catalogate drept ”fără precedent”, vor fi ţinute la fiecare 5 ani, potrivit unui acord al lui Vladimir Putin şi Xi Jinping. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO