Business Internaţional

Jocurile Olimpice de la Rio: numerele

Jocurile Olimpice de la Rio: numerele

Autor: Bogdan Cojocaru

04.08.2016, 00:03 263
Dacă sunt la curent cu dezastrele din politica şi economia din Brazilia, puţini oameni ar fi surprinşi să citească că Jocurile Olimpice de la Rio şi-au depăşit semnificativ bugetul iniţial. Cele mai recente estimări ale consiliului organizator al olimpiadei pun costurile la 38,7 miliarde de reali, adică la nouă miliarde de euro.

Cheltuielile exagerate au provocat nervozitate într-un oraş care deja se confruntă cu probleme financiare, scrie Deutsche Welle.

Olimpiada este totuşi un eveniment sportiv major, menit să reunească o lume diversă şi altfel divizată. În total, circa 15.000 de atleţi din toată lumea ar trebui să participe: 10.500 la jocurile normale şi încă 4.500 la jocurile paraolimpice. Aceste numere sunt inexacte din cauza incertitudinilor create de cazurile de dopaj asupra participării ruşilor şi kenienilor.

De asemenea, a fost mult timp neclar câte ţări îşi vor trimite reprezentanţii la ceremonia de deschidere de pe 5 august. O ţară problematică este Kuweit. S-ar putea ca în total să concureze echipe din 206 ţări, un număr record. Sportivii vor concura anul acesta în 28 de sporturi, de la badminton la baschet. S-a renunţat la baseball şi softball, dar s-a reintrodus, după o lungă periodă, golful. De asemenea, va fi prezent şi rugby-ul.

Satul olimpic va găzdui 10.000 de persoane, un efort considerabil. Acolo sunt 34.000 de paturi, 72.000 de mese, 100.000 de scaune şi 60.000 de cuiere. Desigur, oaspeţii satului olimpic vor avea la dispoziţie 450.000 de prezervative gratuite, de asemenea un număr record.

Logoul jocurilor înfăţişează trei oameni care se ţin de mână. Culorile verde, galben şi albastru reprezintă natura, soarele şi marea. Acestea sunt culorile drapelului brazilian. Slo­ga­nul: pasiune şi perfor­manţă. Aproape şase milioane şi jumătate de persoane trăiesc la Rio.

Ei şi vizitatorii oraşului vor putea folosi 33.000 de taxiuri.

Cât timp vor sta prinşi în trafic nu se poate estima. Circa 85.000 de persoane vor face parte din personalul care va asigura paza jocurilor de la Rio – de peste două ori mai mulţi decât la Jocurile Olimpice de la Londra. 

Ei vor putea însă face prea puţin în faţa atacurilor naturii. 26.000 de cazuri de infectare cu virusul zika au fost raportate la Rio în primele trei luni ale acestui an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO