Business Internaţional

Johanna Quandt, apusul unei legende a capitalismului şi industriei auto germane

Johanna Quandt este recunoscută pentru discreţia cu care a condus afacerile familiei după moartea soţului ei, Herbert Quandt

Johanna Quandt este recunoscută pentru discreţia cu care a condus afacerile familiei după moartea soţului ei, Herbert Quandt

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2015, 00:03 2476
Johanna Quandt a fost liderul unuia dintre cele mai puternice clanuri din capitalismul german, al unei familii care are legături cu cele mai glorioase, dar şi cu cele mai sumbre momente din istoria industrială a ţării. Industria auto are un rol aparte în trecututl şi prezentul acestui clan, scrie pu­bli­ca­ţia franceză Le Monde.

Johanna Quandt, 89 de ani, a dece­dat la înce­pu­tul săptămânii tre­cute în vila sa din Bad Hom­burg, din apro­pie­rea ora­şului Frankfurt. Ves­tea a fost anun­ţată de membrii familiei două zile mai târziu. Fa­mi­lia Quandt deţine aproape 50% din em­ble­maticul con­struc­tor auto BMW şi este consi­de­rată a fi una dintre cele mai bogate din Ger­mania. La nivel mondial, Quandt ocupă locul 77% în cla­samentul averilor reali­zat de revista Forbes.

Născută la Berlin în 1926, doamna Quandt a lucrat ca infirmieră în ultimii ani ai războiului, după care a devenit secre­tară la Frankfurt pentru grupul Afa, actualul Varta, specializat în baterii electrice. Şeful ei, Herbert Quandt, era directorul întreprinderii şi un moşte­nitor bogat. Herbert a luat-o de soţie pe Johanna, cu 16 ani mai tânără decât el, în 1959, fiind a treia sa căsătorie.   

Cu un an mai devreme, Herbert Quandt împiedicase vânzarea BMW, pe atunci în criză, către Daimler. El a re­dre­sat afacerea, care ulterior a de­venit unul dintre cele mai spectaculoase suc­cese ale industriei germane. BMW, care a vândut două mi­lioane de auto­mo­bile din gama de vârf anul tre­cut, este adesea citată ca fiind com­pania pe care o pre­feră cei mai mulţi dintre tinerii licen­ţiaţi ai Ger­maniei.

La moartea lui Her­bert Quandt, în 1982, Johanna şi copiii săi Su­sanne şi Stefan au moşte­nit un imperiu cu parti­ci­paţii la numeroase com­panii prospere: pe lângă BMW, familia este pro­prietara grupului din in­dustria chimică Altana şi bineînţeles a Varta. Su­sanne (Klatten prin că­sătorie) este acţionară la SGL Carbon, care produce fibră de carbon pentru caro­sa­rea maşi­nilor electrice ale BMW. Familia Quandt deţine, de asemenea, 10% din com­pania de securitate digitală Gem­a­l­to şi 22% din Nordex, produ­cător de tur­bine eoliene.

Anul trecut, numai divi­dendele plătite de BMW au adus clanului 815 milioane de euro. Cât a stat la conducerea imperiului, doamna Quandt a evitat cu mare atenţie publi­citatea, abordând o discreţie aproape monahală. Fundaţiile sale susţin spitale şi jurnalismul economic.

Familia sa este, de asemenea, recunoscută pentru donaţiile generoase acordate partidelor politice, în special Uniunii Creştin Democrate conduse acum de cancelarul Angela Merkel.

Discreţia legendară a fost tulburată în 2007, când un documentar de televiziune a adus la lumină trecutul sumbru al tatălui lui Herbert Quandt, Günther Quandt, care a exploatat 50.000 de persoane forţate să muncească în timpul războiului în condiţii subumane. Doamna Quandt a angajat atunci un istoric pentru a face „săpături“ în istoria familiei. Tatăl ei a fost istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO