Business Internaţional

Jurnalist român la Bruxelles: "Un astfel de atac în centrul civilizaţiei va afecta pe toată lumea"

Jurnalist român la Bruxelles: "Un astfel de atac în...

Autor: Ioana Nicolescu

22.03.2016, 12:25 472

Transportul în comun de la suprafaţă încă mai funcţionează, însă localnicii nu se grăbesc să iasă pe stradă marţi, a spus fostul jurnalistul, stabilit de trei ani la Bruxelles.

Peste tot în oraş se aud sirene. Bruxelles-ul este în stare de alertă, în urma celor şase atacuri teroriste de marţi dimineaţă, soldate cu 21 de morţi, potrivit AFP. Claudiu locuieşte chiar aproape de staţia de metrou Schuman, unde a avut loc unul din atacurile teroriste. Primul lucru pe care l-a sesizat când s-a trezit dimineaţa a fost numărul mare de sirene care se auzeau de pe stradă. Când şi-a verificat telefonul, avea şase mesaje "Eşti ok?", "Eşti bine?", şi două apeluri nepreluate. A ieşit pe stradă să vadă ce se întâmplă şi a plecat pe ruta sa normală către birou, iar oraşul i s-a părut liniştit, chiar mai puţin populat decât în mod normal. La distanţă se vedea fumul de la staţia de metrou unde au avut loc un atac terorist, iar pe străzi circulă maşini cu sirene ale poliţiei, pompierilor şi ambulanţe.

"În zona unde sunt, chiar dacă sunt aproape de staţia de metrou Schuman şi nu foarte departe de aeroport, zona unde sunt eu e mai liniştită. Dacă nu aş fi ştiut ce s-a întâmplat, aş fi zis că e o zi normală, doar că sunt foarte multe sirene. Am mers 15 minute pe jos, încă funcţionează transportul în comun de la suprafaţă, autobuzele. Ce se va întâmpla? În noiembrie, după atacurile de la Paris a fost lock down mai mult de o săptămână, patrula armata pe străzi şi aveau doar suspiciuni de atacuri, acum chiar s-a întâmplat. E posibil să închidă metroul, poate şi alte mijloace de transport în comun. Nu ştiu ce se va întâmpla cu aeroportul, era aeroportul principal", a spus pentru MEDIAFAX Claudiu Berbece.

În ceea ce priveşte efectele imediate ale situaţiei, cel mai probabil vor fi anulate vizite oficiale la Bruxelles, crede el.

De asemenea, fostul jurnalist român mai crede că atacurile vor fi speculate de către partidele naţionaliste europene, care deja au început să crească în sondaje în urma atacurilor teroriste de la Paris şi a atacurile asupra femeilor din noaptea de Anul Nou din mai multe oraşe germane. "Genul acesta de atacuri au un scop clar, să declanşeze frica în populaţie", a spus Berbece.

În ceea ce priveşte un posibil atac terorist în România, fostul jurnalist nu crede că ţara noastră este o ţintă interesantă pentru terorişti.

"Bucureştiul probabil că nu va fi niciodată o ţintă interesantă pentru terorişti, atacurile astea sunt calculate. Însă, e de ajuns să fie un astfel de atac în centrul civilizaţiei ca să afecteze pe toată lumea, într-un fel sau altul. Politica de fortăreaţă nu merge. Nu poţi să spui că stai în ţară la tine şi totul va fi okay, că nu va fi. Poate nu mori, dar efectele tot vor veni: îngrădirea libertăţii de circulaţie, job-uri pierdute", a mai spus Claudiu Berbece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO