Business Internaţional

Kazahstan, următoarea Ucraină?

Kazahstan, următoarea Ucraină?

Autor: Bogdan Cojocaru

05.05.2015, 00:03 12587
Ceea ce se întâmplă în Kazahstan, o ţară bogată în petrol, gaze naturale şi uraniu, are aceleaşi ingrediente care au aruncat în aer Ucraina: o minoritate rusă care spune că este oprimată, sentimentul naţionalist antirusesc este în ascensiune, iar pe limba rusă se pune presiune, scrie The Washington Post.

Anul trecut, Rusia a folosit această combinaţie explozivă ca pretext pentru a anexa peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean înconjurat şi el de vaste rezerve de gaze naturale. În Kazahstan, mulţi se tem că alegerile preşedinţiale din urmă cu două săptămâni sunt ultimele ţinute pe timp de pace, sau cel puţin într-o perioadă de calm social, pentru că fosta republică sovietică ar putea fi următoarea pe care Moscova pune ochii. Preşedintele Nursultan Nazarbayev a câştigat alegerile cu 98% din voturi, dar politicianul de 74 de ani a făcut puţine pentru a netezi calea unui succesor, deşi opinia generală este că acesta va fi ultimul său mandat. Kazahii şi ruşii se tem că vor fi turbulenţe când Nazarbayev va lăsa puterea din mână.

Un sfert din cetăţenii Kazahsta­nului sunt etnici ruşi şi mulţi au aceleaşi nemulţumiri ca ruşii din Ucraina. Unii spun că se simt constrânşi să vorbească în limba kazahă, o limbă altaică, turcică. Răspândirea acestei limbi a crescut în ultimii ani. Unii etnici ruşi au cerut deja Kremlinului să le vină în ajutor, paşnic, chiar dacă l-au sprijinit în alegeri pe Nazarbayev, fost nomenclaturist. Între timp, liderul kazah a promis că va zdrobi orice formă de radicalism etnic. În ultimul an, el a înăsprit pedepsele pentru cei care promovează separatismul şi a impulsionat eforturile de a coloniza cu etnici kazahi teritoriile unde domină ruşii, adică în nord.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis că îi va proteja pe vorbitorii de limbă rusă din întreaga lume. Kazahstan este, de departe, cel mai mare producător de uraniu din lume, ceea ce înseamnă că este o ţară deosebit de interesantă pentru Putin, care a angajat Rusia într-o campanie de dominare a pieţei nucleare. De asemenea, Rusia îşi consideră statul vecin un amortizor în faţa Chinei, care se extinde rapid, economic, în Asia Centrală, în teritorii care au făcut mult timp parte din Imperiul Rusesc.

Kazahstan este un mix etnic instabil, o moştenire a deportărilor sovietice. Moscova a folosit stepa republicii pentru a scăpa de prizonierii politici şi de grupurile etnice pe care care le-a considerat prea puţin loiale politicilor sovietice. Nazarbayev, singurul lider independent pe care l-a avut Kazahstanul, a folosit presiuni, forţa şi diplomaţia “isteaţă” pentru a evita conflictele entice când ţara sa a devenit independentă de URSS, în 1991. El a creat o naţiune prosperă cu o majoritate musulmană într-o regiune unde instabilitatea şi guvernele represive sunt normalul.

Nazarbayev şi-a marginalizat şi eliminat fără milă oponenţii, chiar şi în condiţiile în care a încercat să echi­libreze relaţiile bune cu vestul cu cele cu puternicii vecini Rusia şi China. Com­paniile petroliere ruseşti au in­vestit miliarde de dolari în Kazahstan.

Astana a promis reforme de­mocratice, dar acestea vin lent, spun criticii. Preşedintele deţine un drept personal constituţional de a conduce cât doreşte.

Conducerea cu o mână de fier înseamnă că problemele ţării au fost invizibile până când au erupt. Aceasta s-a întâmplat în decembrie 2011, când forţele de securitate au ucis 17 protestatari în grevă, angajaţi într-o regiune petrolieră din vest.

Muncitorii au cerut o bucata mai mare din avuţia din petrol a ţării pe care o scoteau din pământ.

Relaţiile etnice sunt o altă posibilă sursă de turbulenţe. Unii analişti spun că tensiunile sunt inevitabile. Când ţara a devenit independentă, etnicii ruşi reprezentau 38% din populaţie. Acum ei reprezintă doar o cincime, în timp ce populaţia kazahă continuă să se extindă. Mulţi ruşi au emigrat, iar mulţi dintre cei care au rămas işi evaluează opţiunile de după plecarea lui Nazarbayev.

Comunitatea rusească a trimis la începutul anului o scrisoare la Kremlin prin care i-au cerut lui Putin să sprijine financiar proiecte pro-ruse în Kazahstan. Unii analişti cred că Rusia s-ar putea folosi de ameninţarea cu intervenţia pentru a se asigura că ţara nu înclină spre China sau spre Vest, aşa cum a făcut Ucraina.

La 1 ianuarie, Kazahstan s-a alăturat Uniunii Economice Eurasiatice, un proiect de integrare economică condus de la Moscova şi care mai include Rusia, Belarus şi Armenia. Însă Nazarbayev a respins orice încercare a Rusiei de a se apropia şi mai mult de ţara sa, inclusiv eforturile lui Putin de a introduce o monedă comună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO