Business Internaţional

Kim Jong-un resimte efectele deciziilor militare: Economia Coreei de Nord a înregistrat cel mai prost an din ultimele două decenii

Kim Jong-un resimte efectele deciziilor militare:...

Autor: Alex Ciutacu

20.07.2018, 15:00 206

Economia Coreei de Nord a înregistrat un an catastrofal erodată de sancţiunile impuse de vest în urma deciziilor militare ale liderului Kim Jong-un, potrivit CNN.

Estimările publicate de banca centrală a Coreei de Sud arată că economia nord-coreeană s-a scufundat cu 3,5% în 2017.

Statul izolat nu îşi anunţă public rezultatele economice. Însă Coreea de Sud analizează şi estimează PIB-ul vecinilor încă din 1991.

Contractarea economiei este o schimbare bruscă faţă de 2016, când economia Coreei de Nord a crescut cu aproximativ 3,9%. În plus, este cea mai proastă performanţă economică încă din 1997, când Seoul-ul a estimat că economia nord-coreeană a scăzut cu 6,5%.

Datele pentru 2017 arată că exporturile nord-coreene – pe produse precum cărbune, oţel şi textile – au scăzut cu 40% până la 1,8 miliarde de dolari. Media anuală a veniturilor cetăţenilor din Coreea de Nord a fost de doar 5% din media veniturilor cetăţenilor  din Coreea de Sud, estimează banca centrală.

Unii experţi susţin că situaţia va deveni din ce în ce mai rea.

„Situaţia economică se va deteriora şi mai mult”, spune Kim Byung-yeon, profesor de economie în cadrul Universităţii Naţionale din Seoul şi expert în economia Coreei de Nord. „Estimeză că pentru anul acesta creşterea economică va fi cu cel puţin 5% mai scăzută dacă sancţiunile sunt implementate în totalitate”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO