Business Internaţional

La 10 ani de la izbucnirea crizei, primul şef al unei mari bănci se duce în închisoare

La 10 ani de la izbucnirea crizei, primul şef al unei...

Autor: Alex Ciutacu

21.06.2018, 18:06 1531

Fostul executiv al unei bănci care a jucat un rol elementar în prăbuşirea financiară a Irlandei în urmă cu un deceniu, a fost condamnat la închisoare pentru şase ani, potrivit The Guardian.

David Drumm, fosul şef al Anglo Irish Bank, a fost condamnat la şase ani în închisoare după ce un judecător a analizat circumstanţele atenuante, inclusiv cele cinci luni pe care acesta le-a petrecut într-o închisoare americană aşteptând să fie deportat.

Drumm a fost găsit vinovat la începutul lunii de conspiraţie de fraudă şi de falsificarea contabilităţii într-o conspiraţie de 7,2 miliarde de euro.

Acesta a fost condamnat pentru că a încercat, alături de doi executivi seniori din cadrul Anglo şi cu un CEO de la o bancă rivală, să ofere acţionarilor impresia greşită că depozitele din 2008 au fost cu 7,2 miliarde de euro mai mari decât erau în realitate, în contextul în care criza financiară începea să afecteze lumea.

Judecătoarea Karen O Connor spune că intenţia era de a crea o impresie falsă, iar Drumm era cel care gestiona iniţiativa.

„Această ofensă a fost premeditată şi plănuită, iar dovada în sine a fost planificarea semnificativă care s-a îndreptat spre această fraudă”, spune judecătoarea

Banca s-a prăbuşit în 2009 după ce a rămas fără depozite şi a trebuit să fie salvată de stat, lăsând pe seama plătitorilor de taxe suma de 29 de miliarde de euro.

Denis Case, fostul executiv al băncii rivale Irish Life & Permanent, alături de fostul director de finanţe al Anglo, Willie McAteer şi fostul şef al trezoreriei de la Anglo, John Bowe, au fost condamnaţi în urmă cu doi ani. Aceştia au primit sentinţe cuprinse între doi şi trei ani şi jumătate.

În timpul procesului, Drumm a susţinut că, deşi ceea ce a făcut a fost „o gravă eroare de judecată”, a făcut-o în plină vedere în faţa celorlalţi executivi din bancă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO