Business Internaţional

La 17 ani de la introducerea lor în România, Banca Angliei trece la bancnotele din plastic

Bancnota de 2.000 de lei pe suport de polimer lansată în 1999 de Banca Naţională a României cu ocazia eclipsei totale de soare din 11 august

Bancnota de 2.000 de lei pe suport de polimer lansată în 1999 de Banca Naţională a României cu ocazia eclipsei totale de soare din 11 august

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2013, 20:21 3177

În 1999 România lansa o bancnotă, de 2.000 de lei pe suport de plastic, din polimer, cu caracter mai degrabă aniversar, cu ocazia eclipsei totale de soare din 11 august, urmând să folosească aceeaşi metodă pentru toate emisiunile de după aceea. În 2016 Marea Britanie va înlocui bancnotele de 5 lire sterline din hârtie cu unele din polimer şi pe cele de 10 lire sterline începând cu 2017, motivând că noii bani sunt mai siguri, au un impact mai redus asupra mediului şi durează mai mult în timp.

În ultimii trei ani, Banca Angliei a desfăşurat un proiect de cercetare privitor la materialele pe care sunt tipărite bancnotele. În urma studiului, a reieşit că tipărirea pe plastic prezintă beneficii consi­derabile, atât din punc­tul de vedere al durabilităţii şi calităţii bancnotelor, cât şi al securităţii pe care publicul o asociază cu bancnotele emise de instituţie.

Astfel, studiul a indicat faptul că bancnotele tipărite pe plastic sunt mai rezistente la mizerie şi umezeală, rămânând astfel mai curate timp mai îndelungat decât bancnotele de hârtie, prezintă o siguranţă sporită, fiind mai dificil de falsificat, şi în plus sunt de 2,5 ori mai rezistente decât cele de hârtie.

În acelaşi timp, arată oficialii băncii, bancnotele din plastic au un impact mai redus asupra mediului şi presupun costuri mai reduse decât cele din hârtie. Fiind subţiri şi flexibile, acestea încap mai uşor în portofelele oamenilor.

Comentând pe acest subiect, Charles Bean, vice-guvernator al Băncii Angliei, a declarat că “bancnotele de polimer sunt mai curate, mai sigure şi mai durabile decât cele de hârtie. Acestea implică de asemenea costuri mai scăzute şi au un impact mai redus asupra mediului”.

Aceasta nu va fi prima dată când în Marea Britanie sunt emise bancnote din polimer. În 1999, Northern Bank of Northern Ireland emitea o bancnotă de 5 lire sterline din polimer celebrând anul 2000, potrivit BBC News.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO