Business Internaţional

La 52 de ani de la primul împrumut, Turcia este acum liberă de datoriile către FMI

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2013, 21:06 1590

Turcia a terminat în luna mai de rambursat toate datoriile pe care le avea la Fondul Monetar Internaţional, după 52 de ani de relaţii cu instituţia financiară de la Washington, pas considerat un triumf pentru premierul Recep Tayyip Erdogan în condiţiile în care datoria statului scade, iar creditele sectorului privat cresc, scrie Bloomberg.

Turcia a contractat primul împrumut de la FMI în 1961.

Ultimul credit l-a făcut în 2008, iar prin plata de 412 milioane de dolari făcută de ministerul de finanţe pe 14 mai Turcia a devenit pentru prima dată după 1994 o ţară fără datorii la FMI.

Când actualul partid de guvernământ a venit la putere, în 2002, Turcia îi datora instituţiei 23,5 miliarde de dolari. În acel an datoria totală a statului era echivalentă cu aproape 80% din PIB.

Acum datoria este de 40% din PIB. Datorită reducerii, costurile de finanţare în moneda locală, lira, sunt mai mici decât ale unor ţări cu rating mai mare precum India, Rusia, Brazilia şi Chile.

Dar scăderea este contrabalansată de creşterea datoriilor companiilor în aceeaşi perioadă, ceea ce face ca Turcia să fie „una dintre cele mai îndatorate economii din universul pieţelor emergente“, notează banca americană Goldman Sachs.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO