Business Internaţional

La Berlin, politica bate businessul: cuvântul companiilor germane în relaţia ţării lor cu Rusia nu mai cântăreşte la fel de mult

La Berlin, politica bate businessul: cuvântul...

Autor: Catalina Apostoiu

16.04.2018, 00:03 413

Când Statele Unite au anunţat ultimele sancţiuni împotriva unor companii şi lideri de business din Rusia, reacţia Germaniei a fost una surprinzător de modestă, scrie Financial Times.

Au existat critici izolate din partea grupurilor de lobby din sectorul comercial, cât şi avertismente că firmele germane ar urma să sufere pierderi de miliarde de euro ca urmare a măsurilor americane, însă acestea au avut un ecou foarte redus în rândul liderilor politici din Berlin, unde înţelegerea pentru Rusia este foarte redusă şi unde importanţa intereselor de business germano-ruse este în scădere.

Liderii germani, în special Heiko Maas, ministrul de externe, au un ton din ce în ce mai critic la adresa Rusiei în ultima vreme, iar cancelarul Angela Merkel a surprins când a pus sub semnul îndoielii gazoductul Nord Stream 2, un proiect care se bucura de susţinere politică entuziastă din partea Berlinului până nu demult.

„Relaţiile dintre Germania şi Rusia se situează la cea mai scăzută cotă de la sfârşitul războiului rece, dacă nu mai de mult“, a declarat Stefan Meister, analist în cadrul Con­siliului German pentru Relaţii Externe din Berlin. „Pro­ble­ma rusă este privită din ce în ce mai mult din perspectivă politică şi securitate, în timp ce poziţia dominantă pe care companiile o aveau în trecut în politica privind Rusia se şubrezeşte.“

Rusia rămâne o piaţă foarte importantă pentru companiile germane şi un furnizor cheie de gaze naturale pentru cea mai mare economie europeană. Însă slăbiciunea recentă a economiei ruse şi impactul rundelor anterioare de sancţiuni împotriva Moscovei au erodat în oarecare măsură importanţa Rusiei ca partener de business.

Companiile germane au exportat bunuri de 25,8 miliarde de euro către Rusia anul trecut, mai mult decât în 2016 dar cu mult sub vârful atins înaintea sancţiunilor.

Rusia este acum al 14lea partener comercial ca mărime al Germaniei, faţă de poziţia 11 ocupată în 2012. Polonia, de exemplu, a cumpărat de două ori mai multe bunuri germane decât Rusia anul trecut. Chiar şi Cehia este o piaţă de export mai mare pentru Germania decât Rusia.

Julian Hinz, economist la Institutul Kiel pentru Economie Mondială spune că impactul sancţiunilor trecute asupra comerţului dintre Rusia şi Germania este deja considerabil, principalele dificultăţi venind din faptul că firmelor le este mai dificil să-şi finanţeze operaţiunile cu Rusia pentru că băncile germane s-au retras deja în mare măsură din Rusia.

Care va fi impactul suplimentar al noilor sancţiuni asupra companiilor germane este dificil de estimat.

Camera de comerţ Germano-Rusă avertiza recent că ultimele măsuri ar putea provoca pierderi de „sute de milioane de euro“ pe termen scurt şi de „miliarde“ pe termen lung.

Totuşi, există puţine semne că tensiunile politice dintre Rusia şi vest se vor diminua.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO