Business Internaţional

La Forumul Economic de la Davos se va schiţa economia mondială postcriză

La Forumul Economic de la Davos se va schiţa economia mondială postcriză

Autor: Gabriel Razi

24.01.2011, 23:51 65

Cei mai importanţi lideri politici, bancheri şi şefi ai marilorcompanii multinaţionale se vor întâlni începând de mâine înstaţiunea elveţiană Davos la cea de-a 41-a ediţie a ForumuluiEconomic Mondial (WEF), pentru a trasa direcţiile către care se vaîndrepta economia mondială în perioada postcriză, scrie FinancialTimes.

Discuţiile ce se vor purta la Davos vor avea loc sub dictonul"Norme comune pentru o nouă realitate". Tematica reflectăproblemele cu care se confruntă atât şefii de state şi de guvern,cât şi cei din fruntea marilor companii multinaţionale. Lideri vorîncerca să găsească soluţii pentru problemele care apar încontextul unei lumi tot mai complexe şi interconectate careerodează simultan valorile şi principiile comune, afectând atâtîncrederea populaţiei în mediul politic, cât şi siguranţa creşteriieconomice şi a stabilităţii politice.

Economiile din Est vor avea un an mai slab decât2010

Discuţiile din spatele uşilor închise urmează să fie dominate decriza datoriilor din Europa, de capacitatea Chinei de a susţinecreşterea economică şi de ambiţiile tot mai mari ale economiiloremergente.

"Sunt îngrijorat că guvernele şi organizaţiile internaţionale numai pot face faţă noilor realităţi. Trebuie să facem o tranziţie dela rezolvarea problemelor către prevenirea acestora. La întâlnirilede la Davos s-a discutat tot timpul despre globalizare, însă acumnu mai există acelaşi consens ca în trecut", crede Klaus Schwab,fondatorul WEF.

2.500 de invitaţi, 35 de şefi de state şi deguvern

La întâlnirea din acest an sunt aşteptaţi 2.500 de invitaţi,printre care 35 de şefi de state şi de guven, în frunte cupreşedintele Rusiei Dmitri Medvedev, care va deschide întâlnirea,cancelarul german Angela Merkel, primul-ministru birtanic DavidCameron, preşedintele francez Nicolas Sarkozy sau preşedinteleAfricii de Sud, Jacob Zuma.

Cel mai important oficial american care va participa laîntâlnirea de la Davos este secretarul Trezoreriei TimothyGeithner, care va susţine interesele Statelor Unite alături defostul preşedinte Bill Clinton, un invitat obişnuit al întâlnirilororganizate de Forumul Economic Mondial.

Invitaţii văd întâlnirea de la Davos ca pe o excelentăoportunitate pentru a purta negocieri informale şi pentru a întâlnialţi lideri cu care nu ar fi avut în mod normal oportunitatea de adiscuta.

"Nu am absolvit aceleaşi universităţi şi nici nu mergem la golfîmpreună. Pentru mine ca şef al unei bănci din Rusia care încearcăsă se conecteze la economia vestică, WEF este una dintre cele maibune platforme de discuţii", spune Ruben Vardanian, directorexecutiv al băncii de investiţii Troika Dialog.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO