Business Internaţional

Lajos Simicska, unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din Ungaria şi oponent al premierului Orban, îşi vinde toate afacerile partenerului

Lajos Simicska, unul dintre cei mai bogaţi afacerişti...

Autor: Bogdan Cojocaru

06.07.2018, 00:00 1094

Omul de afaceri Lajos Simicska, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ungaria, îşi vinde companiile şi investiţiile partenerului său de afaceri, Zsolt Nyerges, scrie Budapest Business Journal. Simicska a fost până în 2015 un prieten apropiat şi aliat al premierului maghiar Viktor Orban. Nyerges va cumpăra acţiunile deţinute de Simicska şi de familia acestuia în construcţii, agricultură, mass-media, publicitate în aer liber şi imobiliare, se arată într-un comunicat semnat de Simicska şi Nyerges. Valoarea achiziţiei şi conţinutul contractelor sunt confidenţiale şi nu vor fi dezvăluite.

Mulţi ani Simicska a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale partidului de guvernământ Fidesz şi aliat apropiat al preşedintelui formaţiunii. Simicska a fost preşedinte al autorităţii fiscale în timpul primei administraţii Orban şi trezorier al Fidesz. Simicska şi Orban au rupt legăturile brusc în 2015. De atunci, mass-media controlată de Simicska, susţinută anterior de Fidesz, a devenit brusc critică faţă de partid. Dar după ce Fidesz şi Orban au câştigat cel de-al treilea mandat consecutiv la începutul acestui an, Simicska a închis câteva dintre posturile sale de mass-media, aici remarcându-se ziarul Magyar Nemzet şi postul de radio Lanchid, şi a oprit finanţarea revistei săptămânale Heti Valasz.

Începând cu 2015, companiile deţinute de Simicska nu au mai câştigat achiziţii publice sau alte contracte cu instituţii guvernamentale. Cu toate acestea, Simicska a rămas unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ungaria, dar a alunecand în jos pe listă. Nyerges pare să aibă contacte mai bune cu Orban decât Simicska, observă portalul online hvg.hu. Singura instituţie media care este încă controlată de Simicska este postul de ştiri HÌr TV. Nu este clar pentru moment dacă Nyerges va continua să o susţină sau să o va închide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO