Laureat al premiului Nobel: Bitcoin ar putea rezista şi 100 de ani, însă este mai probabil să se prăbuşească în întregime

22 ian 2018 Autor: Bogdan Cojocaru

Bitcoin se va „prăbuşi probabil în totalitate”, a afirmat economistul Robert Shiller, laureat al premiului Nobel, precizând că febra provocată de această monedă virtuală îi aminteşte de „mania lalelelor” din urmă cu câteva secole din Olanda, scrie CNBC. Shiller, profesor la Universitatea Yale, a explicat că există „bule peste tot”, Bitcoin fiind doar una dintre ele.  „Bitcoin nu are nicio valoare dacă nu există un consens că valorează ceva. Alte lucruri ca aurul ar rămâne cu ceva valoare chiar dacă oamenii nu le-ar considera investiţii”, a spus  economistul. El va vorbi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Îmi aduce aminte de nebunia lalelelor din Olanda din anii 1640 şi întrebarea este dacă acea bulă s-a prăbuşit. Şi acum dăm bani pe lalele, care uneori sunt foarte scumpe. Bitcoin s-ar putea să se prăbuşescă complet şi să fie uitat şi cred că acesta este un deznodământ posibil, însă este posibil şi ca moneda să reziste pe aici mult timp, poate chiar 100 de ani.” În nebunia lalelelor din Olanda din secolul XVII preţurile florilor au explodat. Piaţa s-a prăbuşit în 1637. Şi alţi economişti, printre care Paul Donovan de la UBS, au comparat acea bulă cu ascensiunea Bitcoin.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.01.2018

 
Cuvinte cheie:
Nobel
, laureat
, Bitcoin
, moneda virtuala
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide