Business Internaţional

Legenda fotbalului turc Hakan Sukur ajunge ministru în guvernul Turciei

Legenda fotbalului turc Hakan Sukur ajunge ministru în guvernul Turciei

Autor: Iulian Anghel

30.06.2011, 13:42 1501

Legenda fotbalului turc Hakan Sukur (39 de ani) şi coechipier allui Gheorghe Hagi şi Gică Popescu în echipa de glorie aGalatasaray, ajuns deputat în Parlamentul turc pe listele AKP(partidul premierului Recep Tayyip Erdogan), ar putea ajungeministru în Cabinetul acestuia din urmă.

AKP a câştigat zdrobitor alegerile legislative din Turcia de lajumătarea acestei luni, soluţiile "minune" ale premierului, laputere din 2003, fiind cooptarea în echipă cu care a atacatlegislativele a unor vedete precum Hakan Sukur sau jurnalistulŞamil Tayyar şi unui număr important de femei, într-o societate încare rolul acestora începe să fie din ce în ce mai important.

Relaţia dintre premierul în exerciţiu şi vedeta fotbalului turceste mai veche, Sukur fiind unul dintre susţinătorii şefuluiguvernului în demersul său de anul trecut de a modifica Constituţiaţării elaborată în 1980 când ţara se afla sub control militar.

Partidul lui Erdogan AKP (Partidul Libertăţii şi Justiţiei) acâştigat alegerile cu 50% lucru care întăreşte guvernul (la puteredin 2003) care îşi va putea pune în practică soluţii de dezvoltareîntre care alocări masive de fonduri pentru lucrări deinfrastructură.

Economia Turciei este un miracol într-o lume îngenunchiată decriză. Creşterea economică în primul trimestru a fost de 11%, învreme ce anul trecut a înregistrat un avans de aproape 9%, a douacreştere din G20 după China a cărei economie a crescut în 2010 cu10,3%.

În viitorul Cabinet al lui Erdogan vor fi păstraţi majoritateaminiştrilor actualmente în funcţie. Postul de ministru al sportuluiîi va fi atribuit, cel mai probabil, lui Hakan Sukur, cel mai bunfotbalist al Turciei din ultimii 50 de ani.

Nu sunt puţin îl lume şefii de partide care încearcă să seîntărească cooptând în echipa lor vedete. Cert este că, în cazullui Erdogan, reţeta a funcţionat. Sukur este atât de iubit înTurcia încât în 2002 când s-a căsătorit întreaga ţară a urmăritceremonia, toate televiziunile transmiţând în directevenimentul.

Fostul atacant turc a format, la finele anilor '90 împreună cuGheorghe Hagi ceea ce presa din Turcia a numit "Cuplul de aur" alGalatasaray. O tentativă de reunire a cuplului a avut loc anultrecut când presa vehicula ipoteza ca Hagi să fie antrenor alGalatei (a şi fost, de altfel, pentru câteva luni), iar Sukurdirector sportiv. Acesta din urmă a refuzat postul, dar şi-amanifestat dorinţa de a-i lua locul lui Hagi în primăvară când el afost obligat să părăsească echipa din cauza rezultatelor slabe.

Asemenea lui Hagi în România, Sukur este în Turcia cel maititrat jucător de fotbal din ultimele decenii.

Sukur şi Hagi (cărora li s-a alăturat şi fundaşul român GicăPopescu) au jucat împreună la Galatasaray între 1996 şi 2000.

Când Hagi a ajuns pentru prima dată antrenor al Galatei (2004),iar Sukur era încă în teren l-a amendat cu 50.000 de dolari pejucătorul vedetă pentru că nu s-a supus regulilor de a nu vorbi înpresă făcă acordul conducerii clubului. Totuşi relaţiile dintre ceidoi au fost întotdeauna cordiale.

Sukur a petrecut trei perioade din viaţa sa la Galatasaray. Adebutat în 1992, iar după trei ani la celebra echipă din Istanbul,a fost împrumutat timp de şaşe luni la AC Torino. După întoarcereala Istambul a mai jucat la Galata cinci ani făcând istorie atât laclub (unde a înscris 140 de goluri în 156 de meciuri) cât şi lanaţionala Turciei pentru care a înscris 59 de goluri în 109meciuri. De altminteri, el a făcut şi istorie la Mondiale - în 2002în partida Turcia - Coreea de Sud când a înscris cel mai rapid goldin istoria competiţiei, în secunda 11.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO