Business Internaţional

Lehman s-ar fi folosit de o firma pentru a scapa de activele toxice inainte de a intra in colaps

13.04.2010, 16:31 25

Cu cativa ani inainte de intrarea in colaps, banca de investitiiLehman Brothers s-ar fi folosit de o mica companie - un "alter ego"- pentru a face nevazute activele toxice, informeaza NewYork Times.

Firma, numita Hudson Castle, a jucat un rol crucial pentruLehman, conform unui document intern in posesia caruia a intrat sipublicatia americana.

Conform documentului, desi Hudson Castle parea sa fie ooperatiune independenta, firma ar fi avut legaturi stranse cuLehman. Timp de mai multi ani, consiliul de administratie al firmeiera controlat de Lehman, care detinea 25% din firma.

Conform publicatiei, entitati precum Hudson Castle fac partedintr-un sistem financiar extins care opereaza in umbra pe WallStreet, fara a putea fi controlate de autoritatile de reglementaredin domeniu. Astfel de entitati permit bancilor sa schimbeinvestitiile pentru bani pentru a-si finanta operatiunile si,cateodata, sa faca rezultatele financiare sa arate mai bine decatsunt in realitate.

Hudson Castle ar fi imprumutat bani prin emisiunea de titluri decredit pe termen scurt investitorilor prin alte entitati. Apoicompania imprumuta banii primiti bancii Lehman si altor institutiiprin conventii de rascumparare.

Astfel de tranzactii dintre Lehman si Hudson Castle permiteaubancii sa transfere temporar expunerile pe active riscante legatede piata subprime. Conform critilor, chiar si acum, la un anjumatate de la caderea Lehman, banci importante inca apeleaza laastfel de tranzactii cu firme care, precum Hudson Castle, suntrareori mentionate in rezultatele financiare ale acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO