Business Internaţional

Libia este la un pas de război civil, în timp ce Marocul este cuprins de febra protestelor

Libia este la un pas de război civil, în timp ce Marocul este cuprins de febra protestelor

Autor: Livadariu Andreea

21.02.2011, 23:56 315

Protestele din Libia s-au extins şi în capitala Tripoli, celeşapte zile de manifestaţii având ca rezultat peste două sute devictime şi alte sute de răniţi, în timp ce în Maroc, aproximativzece mii de oameni au ieşit pe străzile din principalele oraşepentru a cere o nouă constituţie şi o justiţie independentă, scrieBBC News.

Escaladarea protestelor a determinat creşterea preţuluipetrolului, la Londra petrolul Brent ajungând la 105 dolari pebaril, în timp ce preţul aurului a crescut cu 0,6% la 1.397dolari/uncie, iar cel al argintului a atins un maxim istoric alultimilor treizeci de ani, de 33,3 dolari/uncie. Investitorii seuită atent la situaţia din Libia pentru că ţara este cel maiimportant producător de petrol afectat până acum de proteste.

Demonstraţiile începute în urmă cu o săptămână în Libia aucuprins şi capitala Tripoli, unde la fel ca în Benghazi, al doileaoraş ca mărime al ţării, lunetişti ascunşi la ultimele etaje aleclădirilor au tras asupra mulţimii strânse în Piaţa Verde.Extinderea demonstraţiilor în capitală l-a determinat pe Saifal-Islam, fiul liderului libian Muammar Gaddafi, să declare încadrul unei emisiuni televizate că Libia se află în pragul unuirăzboi civil.

În timp ce organizaţiile de apărare a drepturilor omuluiestimează că cel puţin 223 de persoane au murit în urma ciocnirilorviolente dintre autorităţile libiene şi manifestanţi, Saif al-Islama spus că numărul victimelor este semnificativ mai mic şi a admiscă poliţia şi armata a făcut "greşeli".

În Maroc, pe străzile capitalei Rabat au manifestat peste 10.000de persoane care au strigat "Jos cu autocraţia!" şi "Poporul vrea onouă constituţie!", protestele vizând şi corupţia autorităţilorcentrale, precum şi televiziunea de stat. Nu doar capitala astrâns pe străzile sale marocani nemulţumiţi de regimul autocratic,ci şi Casablanca (centrul de afaceri al Marocului), Marrakesh, Fesşi Tangier, oraşe în care au avut loc confruntări între forţele deordine şi manifestanţi şi acte de vandalism.

Deşi guvernul din Maroc a alocat subvenţii în vedereacompensării preţurilor mari pentru alimente, protestele nu au pututfi evitate. În urma unei campanii lansate duminică pe reţeaua desocializare Facebook, mii de oameni s-au strâns pe străzileoraşelor. Andreea Livădariu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO