Business Internaţional

Germania începe să fie sfâşiată şi ea de pieţe. Ultima licitaţie de titluri a fost un dezastru. Bundesbank a fost nevoită să cumpere obligaţiuni de 2,36 miliarde de euro

Licitaţia de obligaţiuni a Germaniei este un dezastru; Bundesbank a preluat titlurile nevândute

Autor: Marius Oncu

23.11.2011, 13:56 2905

Licitaţia pentru vânzarea de obligaţiuni prin care Germania nu a reuşit să vândă miercuri mai mult de 60% din suma totală de 6 miliarde de euro este un "dezastru" şi Bundesbank a fost nevoită să preia titlurile pentru care nu au existat cumpărători, transmite Reuters.

Obligaţiunile germane, denumite bunduri, sunt o referinţă pentru titlurile celorlalte state din Europa şi cele mai sigure din zona euro pentru investitori.

Procentajul de obligaţiuni retrase, de 39%, este cel mai ridicat începând cel puţin cu iulie 1999, potrivit datelor Reuters. La licitaţiile de titluri pe zece ani derulate de Germania în acest an media retragerilor a fost de 17,83%.

Agenţia care administrează datoria statului a renunţat să mai vândă obligaţiuni de 2,36 miliarde de euro investitorilor şi a plasat numai 3,64 miliarde de euro, la un randament de 1,98%.

Randamentul foarte scăzut oferit de stat a descurajat investitorii, mai ales având în vedere şi costurile tot mai mari pe care le-ar putea suporta Germania pentru susţinerea altor state din zona euro.

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a fost nevoită să preia obligaţiuni de 2,36 miliarde de euro, reprezentând 39% din totalul de 6 miliarde de euro vizat.

"Este un dezastru. Nu este un semn bun, este cea mai slabă licitaţie neacoperită din acest an şi nu este de mirare că randamentul obligaţiunilor a crescut în piaţă din această cauză", a declarat Marc Ostwald, analist la compania Monument Securities din Londra.

Contractele futures pe obligaţiunile germane, euro şi acţiunile europene au scăzut după anunţarea rezultatelor licitaţiei.

Agenţia pentru administrarea datoriei Germaniei a explicat că problemele la vânzarea de obligaţiuni reflectă nervozitatea pieţelor financiare din Europa şi a adăugat că titlurile care nu au fost cumpărate de investitori vor fi plasate ulterior pe piaţa secundară, iar Germnaia nu se va confrunta cu un blocaj de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO