Business Internaţional

Lider moldovean: SUA au generat criza de la Chişinău, pentru a obţine unirea R.Moldova cu România în 2018

Lider moldovean: SUA au generat criza de la Chişinău,...

Autor: Mihai Draghici

04.02.2016, 20:19 3454

Washingtonul şi Bucureştiul se află în spatele crizei politice de la Chişinău, acuză Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), atribuind Statelor Unite organizarea unui presupus complot care ar urma să aibă drept rezultat unirea Republicii Moldova cu România în 2018.

Într-un interviu acordat cotidianului rus Komsomolskaia Pravda, Igor Dodon a atribuit Statelor Unite "scenariul terifiant" al unirii Republicii Moldova cu România.

În schimb, Dodon pledează pentru revenirea "acasă, în URSS", prin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică, organizaţie creată de Rusia.

În opinia liderului de extremă-stânga, Statele Unite şi România se află la originea crizei politice care afectează de multe luni Republica Moldova.

"De ce să fie investiţi bani într-o ţară mică precum Republica Moldova, de ce s-ar implica cineva în problemele din această ţară, pentru a o salva de la foamete?!", a întrebat retoric Dodon în interviu, conform Radio Free Europe / Radio Liberty.

"Acum, americanii au un alt plan, mai înspăimântător, numit «Unirea 2018», unificarea Republicii Moldova cu România pentru a marca un secol de la Marea Unire din 1918", a spus Dodon.

"Autorităţile moldovene au primit un cec în alb din partea Occidentului pentru utilizarea forţei" împotriva protestatarilor din Republica Moldova, susţine liderul Partidului Socialist.

Protestele de la Chişinău sunt organizate, pe de o parte, de Platforma Demnitate şi Adevăr, o mişcare neafiliată politic condusă de Andrei Năstase care pledează pentru combaterea corupţiei, integrarea europeană şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Pe de altă parte, mitingurile sunt organizate de Partidul Nostru (prorus, centru-stânga), condus de primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, şi de Partidul Socialiştilor (PSRM, prorus, extremă-stânga), condus de Igor Dodon.

"În pofida dorinţei comune de înlăturare a Guvernului, nu reuşim să ajungem la o poziţie comună" cu Platforma Demnitate şi Adevăr, a admis Dodon.

"Nimeni nu vrea vărsare de sânge, dar ceasul ticăie", a subliniat liderul prorus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO