Business Internaţional

Liderii europeni şi-au pierdut răbdarea cu politicienii de la Atena şi nu mai vor să dea bani Greciei

Liderii europeni şi-au pierdut răbdarea cu politicienii de la Atena şi nu mai vor să dea bani Greciei

Evangelos Venizelos, ministrul elen de finanţe: „Există acum în mod clar puteri în Europa care se joacă cu focul şi care ar vrea Grecia în afara zonei euro”

Autor: Bogdan Cojocaru

16.02.2012, 00:04 1581

Grecia a fost umilită şi împinsă cu un pas mai aproape de faliment după ce miniştrii de finanţe din zona euro au transformat ieri o reuniune care avea ca obiect salvarea statului într-o simplă teleconferinţă, oficialii motivându-şi gestul prin neîncrederea că politicienii greci vor respecta condiţiile bailout-ului după alegerile din primăvară. Decizia miniştrilor vine în condiţiile în care cele mai recente date arată că economia elenă se adânceşte mai mult decaât s-a anticipat în recesiune din cauza austerităţii cerute de finanţatorii internaţionali ai Atenei, iar Germania, prin ministru de finanţe Wolfgang Schaeuble, a atenţionat că Europa este pregătită de default-ul statului elen.

Miniştrii de finanţe ar putea discuta despre programul de salvare a Greciei la o reuniune programată luni, dar amânarea de ieri subliniază riscul ca Grecia să fie forţată să intre într-un default de amploare luna viitoare, când are de rambursat datorii de 14,5 miliarde de euro. Amânarea scoate în evidenţă, de asemenea, opiniile diferite din zona euro cu privire la consecinţele falimentului Greciei, scrie Financial Times.

Germania: Europa este pregătită de falimentul Greciei

Comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a avertizat că default-ul Greciei va avea "consecinţe devastatoare" şi a făcut apel la guvernele europene să ajute rapid acest stat. Însă un grup de state din zona euro, format mai ales din cele cu rating maxim, şi-a pierdut încrederea că Grecia poate rezista condiţiilor cerute pentru bailout. Oficiali din Germania, Olanda şi Finlanda cer tot mai insistent default-ul Greciei.

"Ne apropiem de un faliment. Germania, Finlanda şi Olanda îşi pierd răbdarea", a declarat un oficial de rang înalt din zona euro.

În Germania, ministrul de finanţe Schaeuble a asigurat că Europa "este mai bine pregătită decât era în urmă cu doi ani" pentru a gestiona un default al Greciei. Anterior, ministrul german al economiei Philipp Roesler a declarat că scenariul falimentului statului elen "nu mai este atât de înspăimântător". Oficiali din Olanda şi Luxemburg au transmis acelaşi mesaj în ultimele zile.

În statele nordice prinde tot mai adânc rădăcini ideea că Europa a construit un zid financiar de protecţie suficient de puternic pentru a rezista efectului de contaminare în urma falimentului grec.

"Oamenii se întreabă tot mai serios dacă este cu adevărat un lucru corect să dea bani grecilor dacă aceştia nu pot implementa programele cerute", a afirmat un alt oficial din zona euro.

Austeritatea adânceşte recesiunea

Grecia a întrat în cel de-al cincilea an de recesiune, economia fiind sufocată de austeritatea cerută de creditorii internaţionali. PIB-ul s-a prăbuşit cu 6,8% anul trecut şi cu 7% în ultimul trimestru din 2011, evoluţie mult mai gravă decât cea anticipată de Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Finanţatorii Atenei au dat greş cu primul program de salvare, de 110 miliarde de euro, iar acum Grecia are nevoie de al doilea pachet de finanţare, în schimbul căruia creditorii cer măsuri de austeritate şi reforme tot mai profunde, cărora populaţia Greciei li se opune cu hotărâre.

Cele mai recente date oficiale arată că rata şomajului din Grecia a crescut la aproape 21% în noiembrie, nivel de trei ori mai mare decât cel anterior crizei, scrie Bloomberg. De asemenea, aproape jumătate din persoanele cu vârsta de sub 25 de ani nu au loc de muncă. Mulţi oameni care au totuşi un loc de muncă nu şi-au primit salariul de mai multe luni. Vagabondajul, în mod normal o problemă minoră în Grecia, s-a accentuat, iar ceva mai puţin de jumătate din cei care deţin locuinţe spun că nu-şi vor putea plăti în totalitate ratele la ipoteci anul acesta. Această situaţie are la bază, în mare parte, taxele pe proprietate introduse ca măsuri de austeritate. Sinuciderile, falimentele personale şi închiderea afacerilor întregesc imaginea efectelor austerităţii în Grecia. Cu toate acestea, grecii sunt încă loiali monedei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO