Business Internaţional

Liderii lumii sunt îngrijoraţi de sănătatea economică a Europei

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

13.10.2014, 00:07 535

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele grupului miniştrilor de finanţe din zona euro, s-a folosit de reuniunea de la Washington a FMI-BM, ins­tituţii care anul acesta celebrează 70 de ani de la iniţierea proiectelor lor, pentru a propune un „pact de creştere“ pentru Europa care să ofere statelor care implementează reforme economice ambiţioase mai mult spaţiu bugetar de manevră şi fonduri UE cu dobânzi reduse, scrie agenţia Thomson Reuters.

FMI a cotat la 40% şansele ca zona euro, regiune a cărei activitate influenţează puternic economiile din restul UE, să reintre în recesiune. De asemenea, analiştii FMI apreciază că zona euro este pândită de pericolul „japanificării“. Economia japone­ză, afectată de deflaţie şi de stagnare economică prelungită, a pierdut în faţa Chinei locul doi în topul celor mai mari economii ale lumii.

„Nu este întemeiat pesimismul privind Europa. Acele state care au implementat reforme au revenit la creştere, în Europa de sud, în ţările baltice, în Irlanda. Se dovedeşte încă o dată că reformele nu vatămă creşterea, ci ajută chiar rapid revenirea“, a spus Dijsselbloem.

În Irlanda, una dintre ţările menţionate de şeful Eurogroup şi primul dintre statele cu probleme care au ieşit din programul de bailout internaţional, zeci de mii de per­soane au mărşăluit la sfârşitul săptămânii trecute în semn de protest faţă de decizia guvernului de a începe să taxeze serviciile de apă.

 

Miniştrii de finanţe ai Europei vor un pact de creştere economică

Pactul lui Dijsselbloem va avea, probabil, nevoie de luni de negocieri pentru a căpăta formă. Între timp, semnalele de avertisment din zona euro se înmulţesc. Germania, motorul de creştere economică al regiunii, este în pericol de recesiune în condiţiile în care industria şi exporturile frânează. Guvernul de la Berlin şi-a înrăutăţit propriile perspective economice, spun surse apropiate situaţiei. Germania este cea mai mare destinaţie pentru exporturile României.

„În prezent, cel mai mare risc pentru economia mondială este riscul ca zona euro să reintre în recesiune şi în criză”, a avertizat ministrul britanic de finanţe George Osborne. Marea Britanie nu face parte din zona euro şi are cele mai optimiste perspective economice dintre cele ale economiilor avansate.

Mesajul transmis către toate guvernele lumii, inclusiv celor din zona euro, este acela că trebuie să depună propriile eforturi, specifice problemelor fiecăruia, pentru a alimenta creşterea economică. Un antidot menţionat de-a lungul săptămânii trecute este mai multă reformă, în special în ţările blocate de dificultăţi bugetare, pentru a permite pieţelor să lucreze mai bine şi companiilor să creeze mai lejer locuri de muncă, notează AFP.

„Infrastructura şi investiţiile în infra­structură pot fi un mijloc bun de sprijinire a creşterii pe termen scurt, prin lansarea de proiecte majore de construcţii, prin oferirea de muncă oamenilor”, a afirmat directorul general al FMI Christine Lagarde.

Mai mulţi oficiali, printre care şi bri­tanicul Osborne, s-au arătat sceptici în privinţa cheltuielilor pe infrastructură ca remediu pentru problemele economiei glo­bale. Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, mentorul cancelarului Angela Merkel, a repetat la Washington ceea ce a spus şi în Europa, că Europa are nevoie de reforme economice, nu să „scrie cecuri“. El consideră că investiţiile în infrastructură nu sunt un remediu universal şi că ar fi “prostesc” să fie sacrificat progresul făcut în stabilizarea finanţelor publice.

Bursele internaţionale au atins minimul ultimelor opt luni vineri, iar preţurile petrolului au coborât la cele mai scăzute niveluri de după 2010.

„Este panică, panică şi capitulare“, a explicat Carsten Fritsch, analist la Com­merz­bank.

 

Declaraţiile „greilor“ finanţelor mondiale de la summitul FMI-BM

Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finanţe

„Suntem cu toţii de acord că avem nevoie de creştere sustenabilă şi că aceasta poate fi obţinută doar dacă acţionăm cu toţii în sensul reformelor structurale, în funcţie de situaţiile specifice diferitelor state şi dacă vom contribui cu toţii să asigurăm un sistem financiar sănătos şi să ne asigurăm că finanţele publice sunt sustenabile.”

David Lipton, vicedirector general al FMI

„Lumea nu mai este în criză. În urmă cu trei ani vorbeam despre supravieţuirea zonei euro. Eram îngrijoraţi de sănătatea băncilor. Criza, acel tip de criză, a trecut. Lumea îşi revine. Ţările ar trebui să facă ceea ce pot pentru a stimula cererea, să majoreze oferta, iar cele care au dezechilibre, să şi le corecteze.”

Michel Sapin, ministrul francez al finanţelor

„În vremuri în care cei mai mulţi membri (ai FMI – n.red.) urmăresc consolidarea bugetară, ar trebui de asemenea să încurajăm pregătirea unui program ambiţios de investiţii europene pentru a începe să sprijinim cererea. Dacă nu acţionăm rapid, există pericolul ca actuala stagnare economică să devină permanentă.“

Christine Lagarde (foto), directorul general al FMI

„Nu sugerăm că zona euro se îndreaptă către recesiune, dar spunem că există riscul serios ca aceasta să se întâmple dacă nu se face nimic. Dacă sunt decise acţiunile potrivite, dacă atât ţările cu surplus, cât şi cele cu deficit fac ceea ce trebuie făcut, recesiunea poate fi evitată.”

Larry Summers, fostul secretar al Trezoreriei SUA

„Ceea ce se face în Europa pur şi simplu nu merge. În Japonia au fost 15 ani de deflaţie şi de creştere economică anemică, urmaţi de scăderi dramatice ale ratelor dobânzilor – acesta este drumul pe care se află Europa dacă nu-şi întrerupe actualele politici.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO