Business Internaţional

Liderii UE aprobă măsuri pentru crearea unor structuri de apărare comunitare

Liderii UE aprobă măsuri pentru crearea unor structuri...

Autor: Mihai Draghici

22.06.2017, 21:17 2947

În prima sesiune a summitului UE, liderii europeni au aprobat intensificarea cooperării în combaterea terorismului şi crearea unui Fond european pentru apărare, au anunţat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citaţi de ziarul La Repubblica.

Consiliul European a luat act de proiectul cooperării structurate ambiţioase în materie de apărare şi a fost aprobată crearea unui Fond european pentru apărare, a confirmat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

"Este un pas istoric. De ani întregi nu mai fuseseră făcute progrese în domeniul apărării Europei", a subliniat Macron, avertizând că apărarea europeană nu va substitui eforturile naţionale.

Donald Tusk a evidenţiat importanţa intensificării eforturilor de combatere a terorismului, inclusiv în mediile online: "Suntem absolut determinaţi să protejăm cetăţenii".

"Consiliul European condamnă vehement recentele atacuri teroriste şi este unit şi ferm în combaterea terorismului, a ostilităţii şi extremismului în forme violente. Aceste acţiuni intensifică determinarea noastră de a coopera la nivel european pentru consolidarea securităţii interne: vom combate răspândirea radicalizării în mediile online, vom coordona activităţile pentru contracararea extremismului violent şi ideologiile specifice, vom bloca finanţarea terorismului, vom facilita schimburile urgente de informaţii între autorităţi, inclusiv cu partenerii de încredere, vom îmbunătăţi interoperabilitatea bazelor de date. Industriile de profil au propria responsabilitate în a ajuta la combaterea terorismului şi infracţionalităţii la nivel cibernetic", se arată într-un comunicat oficial postat pe site-ul instituţiei.

"Consiliul European salută comunicarea de către Comisia Europeană a proiectului privind Fondul european pentru apărare (...) şi aşteaptă operaţionalizarea sa rapidă. Consiliul European cere un acord rapid pe tema propunerii privind Programul Dezvoltării Industriale a Europei Apărării (...). Consiliul European le cere tuturor statelor membre să identifice proiecte adecvate (...)", precizează instituţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO