Business Internaţional

Liderii UE se întâlnesc miercuri la Bruxelles, pentru prima dată fără reprezentantul britanic

Liderii UE se întâlnesc miercuri la Bruxelles, pentru...

Autor: Mediafax

29.06.2016, 12:36 128

Liderii UE se întâlnesc miercuri pentru a discuta decizia Marii Britanii de a părăsi Blocul comunitar şi viitorul Uniunii Europene, aceasta fiind prima întâlnire la acest nivel la care reprezentantul britanic nu participă.

Un punct important pe lista discuţiilor de miercuri este acela referitor la modalităţile prin care se poate întări unitatea Blocului comunitar în urma referendumului din Marea Britanie.

Cu viitorul relaţiei Marii Britanii cu UE încă incert, liderii celor 27 de state europene se vor concentra pe discuţia privind modul în care va arăta Blocul comunitar fără Regatul Unit, însă există divergenţe semnificative în ceea ce priveşte viitoarea formă a Uniunii Europene, notează Associated Press.

Statele fondatoare, în vestul Europei, par să încline spre o uniune mai strânsă, în timp ce statele mai noi, din est, ar dori ca guvernele naţionale să aibă mai multă putere de decizie, în special în ceea ce priveşte frontierele.

După votul din Marea Britanie, în alte ţări europene se fac simţite voci care cer organizare de referendumuri pentru ieşirea din UE, în condiţiile în care mulţi cetăţeni percep proiectul european ca fiind birocratizat şi nedemocratic.

Statele UE sunt puternic divizate şi în problema imigraţiei, ţările din centrul Europei, în frunte cu Ungaria, fiind împotriva cotelor obligatorii de imigranţi impuse de UE, în timp ce statele aflate mai la nord au înăsprit controalele la frontiere ca răspuns la migraţia a peste un milion de persoane în 2015.

În ziua precedentă, liderii UE au discutat cu premierul britanic David Cameron despre rezultatul referendumului, acesta fiind ultimul summit UE la care participă Cameron, care a anunţat că va demisiona în următoarele trei luni.

David Cameron a declarat marţi că cooperarea în probleme de securitate şi comerţ este vitală în relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie, notează BBC News online.

Premierul britanic a mai propus liderilor europeni să reformeze regulile ce privesc libertatea de mişcare, spunând că acest subiect a reprezentat un motiv puternic pentru care britanicii au votat pentru ieşirea din UE şi este un subiect important şi pentru euroscepticii din alte state europene.

Liderii europeni au cerut din nou liderilor britanici să prezinte cât mai repede planurile cu privire la ieşirea ţării din UE.

Preşedintele Comisiei Europene a cerut accelerarea procedurilor necesare ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO