Business Internaţional

Liderii UE se pregătesc pentru lansarea negocierilor legate de Brexit chiar la începutul acestei săptămani

Theresa May, premierul Marii Britanii

Theresa May, premierul Marii Britanii

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2017, 00:00 483

Liderii europeni se pregătesc pentru o lansare iminentă a procedurilor privitoare la Brexit de către Marea Britanie pe fondul semnelor că premierul Theresa May ar putea activa Articolul 50 legat de procedurile de divorţ chiar maine, scrie Financial Times. În timpul unui summit în Bruxelles, liderilor li s-a transmis să se aştepte ca Marea Britanie să iniţieze procedurile de divorţ în această săptămană şi să se pregătească pentru o reuniune pe 6 aprilie ca răspuns. Un oficial guvernamental britanic a declarat că "speră" ca Articolul 50 să fie invocat maine, cand Theresa May se adresează Camerei Comunelor, dar că procedurile vor fi cu siguranţă lansate pană la sfarşitul acestei săptămani. Uniunea Europeană este "bine pregătită pentru toate procedurile", a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Conştienţi că îndelung aşteptata activare a Articolului 50 se va produce în scurt timp, liderii europeni au făcut şi unele estimări privitoare la cat de complicate se aşteaptă să fie negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE. "Vor fi discuţii complicate legate de toate aspectele, inclusiv cel financiar. Britanicii nu au făcut o alegere bună", a declarat Charles Michel, premierul Belgiei. 

"Cand vine vorba de infrastructura noastră, ar trebui să ne facem griji", a declarat Norma Jean Mattei, preşedintă a ASCE. Preşedintele Donald Trump s-a angajat să majoreze investiţiile în infrastructură în parte ca modalitate de impulsionare a creşterii numărului locurilor de muncă. Premierul britanic va face o declaraţie în faţa parlamentului marţi, generand speculaţii că May se va folosi de această ocazie pentru a începe perioada de doi ani de negocieri. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că speră ca Marea Britanie să revină într-o bună zi asupra deciziei. "Nu-mi place Brexitul pentru că aş vrea să fiu în aceeaşi barcă cu britanicii. Va veni o zi cand britanicii se vor răzgandi, sper".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO