Business Internaţional

Lira sterlina, "al 12-lea jucator" al Real Madrid

Lira sterlina, "al 12-lea jucator" al Real Madrid

Raul, simbolul echipei Real Madrid

12.02.2009, 17:36 38

Lupta la varf in liga celor mai bogate cluburi de fotbal a fost decisa de mediul economic. Real Madrid si-a mentinut, pentru al patrulea an consecutiv, prima pozitie in topul celor mai bogate cluburi de fotbal din lume, in timp ce Manchester United s-a pozitionat pe locul doi al clasamentului, scrie BBCNews.

Real Madrid a avut venituri totale de 365,8 mil. euro, in timp ce Machester United a castigat in sezonul trecut 324,8 mil. euro. Autorii studiului mentioneaza insa ca in situatia in care lira sterlina s-ar fi mentinut la nivelul din iunie 2007 primele doua locuri ale clasamentului ar fi fost inversate.
Veniturile celor 20 de cluburi incluse in studiul Football Money League al companiei de consultanta Deloitte au urcat cu 6% in sezonul 2006-2007, pana la 3,9 mld. euro.
Primele zece pozitii ale topului sunt dominate de echipele engleze, Chelsea, Arsenal si Liverpool ocupand locurile cinci, sase si respectiv sapte.
"Daca lira sterlina nu ar fi suferit o depreciere atat de masiva, in acest clasament am fi regasit noua in loc de sapte cluburi engleze, iar Manchester United ar fi preluat conducerea", a declarat Dan Jones, din cadrul diviziei Sport Business Group a Deloitte.
Manchester United a castigat, in 2008, titlul in Premiere League si Champions League, inregistrand o crestere cu 21% a veniturilor denominate in lire sterline. Clubul britanic a condus clasamentul celor mai bogate cluburi timp de opt ani consecutiv inainte sa fie detronat de rivalul spaniol.
"In timp ce creseterea de 4% inregistrata de Real Madrid a fost mult mai modesta decat in anii anteriori, clubul are venituri duble fata de nivelul din 2002 si cu 41 de milioane de euro peste Manchester", a precizat Jones. Celelalte cluburi britanice prezente in Top 20 sunt Tottenham Hotspur, Newcastle United si Manchester City.
Toate cele 20 de cluburi incluse in studiul Deloitte provin din cele mai puternice campionate europene. Germania si Italia au cate patru cluburi fiecare, in timp ce Spania si Franta au cate doua cluburi. Fenerbahce Istanbul este prima echipa din campionatul turc care intra in acest clasament.
In acelasi timp, clubul german Bayern MŸnchen a urcat trei locuri pana pe pozitia a patra, revenind in top cinci pentru prima data in ultimii cinci ani. "Desi nu a participat in Liga Campionilor, veniturile Bayern au fost impulsionate in urma achizitionarii in proportie de 100% a stadionului pe care echipa isi desfasoara activitatea, Allianz Arena", a declarat Alan Switzer, directorul general al diviziei Sport Business Group.
Autorii clasamentului spun ca acesta se bazeaza pe datele colectate inainte de explozia turbulentelor economice la nivel global. Impactul crizei asupra acestui sector se va resimti cel mai puternic in sezonul 2009/2010, cred analistii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO