Business Internaţional

Lira sterlină nu se va opri din cădere prea curând. Marii traderi prevăd un viitor slab

Lira sterlină va mai pierde aproape 15 procente până la sfârşitul lui 2016, conform Deutsche Bank

Lira sterlină va mai pierde aproape 15 procente până la sfârşitul lui 2016, conform Deutsche Bank

Autor: Ştefan Deleanu

08.07.2016, 00:03 17956
Scăderea preţului lirei sterline este în atenţia marilor traderi de monedă, iar aceştia previzionează că panta descendentă a cursului lirei nu se va termina curând.

Din ziua în care s-au anunţat rezultatele pentru votul privind Brexitul, lira a scăzut puternic pe fondul incertitudinii ce s-a abătut asupra viitorului sectorului industrial, comercial şi financiar al Marii Britanii. Astfel din data de 23 iunie, lira sterlină (GBP) în raport cu dolarul american (USD) a scăzut cu 12,63%.

După ce în ziua de miercuri, 6 iulie, preţul monedei englezilor a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani, voci importante din piaţa de tranzacţionare valutară spun că ar trebui să ne aşteptăm la o prelungire a perioadei de scădere. Deprecierea este estimată la încă 7 sau 11 procente pentru anul 2016, conform Goldman Sachs Group, Deutsche Bank şi Citigroup.

Citigroup a estimat un curs de 1,20 GBP/USD pentru anul în curs, iar Richard Cochinos, directorul de strategii valutare al Citigroup, a declarat pentru Bloomberg: „Este nevoie de fluxuri mult mai mari din partea investitorilor atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru a opri scăderea lirei“.

Al doilea cel mai mare trader de valută din anul 2015, Deutsche Bank, are cele mai sumbre previziuni pentru lira sterlină: aproape 15 procente va mai pierde până la sfârşitul lui 2016. George Saravelos, care este director în cadrul departamentului de foreign exchange al Deutsche Bank, a declaratpentru Bloomberg: „Previzunile noastre agresive încă pot subevalua nivelul de slăbiciune (al lirei sterline)“.

Goldman Sachs, care ocupă locul 7 în clasamentul marilor traderi de valută, are estimări ceva mai optimiste decât cele ale Deutsche Bank, respectiv o rată GBP/USD de 1,20 în următoarele 3 luni, iar în următoarele

12 luni o rată de 1,25. Din partea olandezilor de la ING, cifrele oficiale privind rata GBP/USD sunt de 1,23-1,25 în următoarele 3 luni, şi 1,35-1,39 peste 12 luni. Aceste cifre au fost fundamentate prin modelul BEER (Behavioral Equilibrium Exchange Rate) al ING, iar aceştia au luat în calcul şi nesiguranţa politică ce a apărut în Marea Britanie după Brexit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO