Business Internaţional

Lira turcească se prăbuşeşte la noi niveluri record pe fondul relaţiilor tensionate cu Statele Unite şi al presiunilor inflaţioniste. Toate privirile sunt îndreptate spre Erdogan şi spre ginerele său, ministru al finanţelor

Lira turcească se prăbuşeşte la noi niveluri record...

Autor: Alex Ciutacu

10.08.2018, 11:39 2015

Lira turcească s-a prăbuşit la un nou nivel record pe fondul relaţiilor tensionate cu Statele Unite şi al inflaţiei scăpate de sub control, care împiedică planul naţiunii de a remedia situaţia economică, potrivit Bloomberg.

Dolarul s-a apreciat cu 13,5% astăzi, scufundând lira la un nivel minim record de 6,3005. Acest lucru a extins cel mai mare declin săptămânal înregistrat de lira turcească de la criza din 2008 până în prezent.

Atenţia este îndreptată acum spre primul discurs public, de la începutul acestei situaţii, susţinut de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi înspre conferinţa de presă organizată de ginerele său, Ministrul Finanţelor şi al Trezoreriei, Berat Albayrak.

La începutul zilei Erdogan le-a cerut turcilor să nu se panicheze, potrivit agenţiei de presă deţinută de stat, Anadolu Agency.

„Nu uitaţi asta: Dacă ei au dolarii, noi îi avem pe oamenii noştri, drepturile noastre şi Allah-ul nostru”, a spus Erdogan, potrivit Anadolu Agency.

Guvernul a estimat creşterea economică la mai puţin de 4%, faţă de 5,5% cum arăta estimarea anterioară, un semn că autorităţile se pregătesc să intervină pentru a repara vulneabilităţile economiei de 880 de miliarde de dolari, de când piaţa a început să se prăbuşească pe fondul sancţiunilor impuse săptămâna trecută de americani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO