Business Internaţional

Lira turcească s-a depreciat la un nivel record din cauza relaţiilor tensionate cu SUA

Lira turcească s-a depreciat la un nivel record din...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.11.2017, 00:00 389

Lira turcească a atins ieri minimul de 3,978 de unităţi faţă de dolar, accelerându-şi declinul de 17% înregistrat de la începutul lunii septembrie. Prăbuşirea reflectă îngrijorările privind relaţiile tensionate dintre Ankara şi Washington şi independenţa băncii centrale, scrie Reuters. Turcia şi SUA sunt state aliate în NATO. Turcia este singura putere militară care poate rivaliza cu Rusia în Marea Neagră.

Banca centrală, confruntată cu misiunea de a încerca să echilibreze inflaţia de două cifre cu presiunile preşedintelui Tayyip Erdogan de a reduce dobânzile, a răspuns cu măsuri de urgenţă de înăsprire a politicii monetare. Acţiunile nu au reuşit să oprească declinul. Prăbuşirea lirei a ajutat inflaţia să accelereze, scumpind energia şi alte importuri. Turcia îşi importă aproape tot necesarul de energie.

Îngrijorările legate de legăturile cu SUA se concentrează pe procesul unui trader turc de aur,  Reza Zarrab, acuzat că a încălcat sancţiunile americane impuse Iranului. Un purtător de cuvânt al guvernului turc a descris cazul ca „un complot clar împotriva Turciei“ fără nicio bază legală. Investitorii străni, de care Turcia este dependentă pentru finanţarea deficitelor bugetare şi de cont curent mari sunt, de asemenea, îngrijoraţi de presiunile politice puse pe banca centrală. Erdogan, care vrea o creştere pe datorie prin încurajarea creditării în construcţii, a declarat că lipsa intervenţiei guvernului în politicile băncii a lăsat Turcia împovărată cu o inflaţie accelerată. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO