Business Internaţional

Locuitorii Phenianului sărbătoresc în stradă anunţul privind efectuarea testului nuclear

Locuitorii Phenianului sărbătoresc în stradă anunţul...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

06.01.2016, 11:06 1599

Numeroase persoane îmbrăcate gros, de iarnă, s-au adunat în faţa unui ecran uriaş, lângă gara din Phenian, pentru a-şi exprima bucuria şi pentru a fotografia şi înregistra video cu telefoane mobile anunţul televiziunii privind efectuarea unui test nuclear, relatează AP online.

Unele persoane şi-au ridicat mâinile sau au aplaudat. Multe altele zâmbeau şi ovaţionau.

Nord-coreenii au reacţionat cu entuziasm la vestea că ţara lor a efectuat miercuri al patrulea test nuclear, după cele din 2006, 2009 şi 2013.

Vedeţi AICI reacţia ONU, Japoniei şi SUA. VIDEO

Kim Sok-chol, în vârstă de 32 de ani, care a privit anunţul televizat pe ecraunul uriaş instalat în piaţa gării din Phenian, a declarat pentru AP că nu ştie prea multe despre ce este o bombă cu hidrogen.

Însă, "odată ce o avem, Statele Unite nu ne vor ataca. Eu cred că prima testare cu succes a unei bombe cu hidrogen este un important eveniment naţional", a apreciat el.

O studentă, Ri Sol-yong, în vârstă de 22 de ani, a declarat că testul "ne oferă şi mai multă mândrie naţională".

"Mulţumită faptului că ţara noastră este un stat dotat cu arma nucleară eu pot să studiez, la universitate, fără nicio grijă. Dacă nu am fi avut arme nucleare puternice, am fi devenit deja sclavii Statelor Unite", a mai spus ea.

Preşedintele Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), care monitorizează testele nucleare la nivel mondial, afirmă că un test nuclear nord-coreean ar reprezenta o încălcare a Tratatului şi o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale.

Norma universal acceptată - împotriva testării - a fost respectată, începând din 1996, de către 183 de ţări, a declarat Lassina Zerbo, citat într-un comunicat.

Zerbo a îndemnat Coreea de Nord să se abţină să efectueze un nou test nuclear şi să se alăture celor 183 de ţări care au semnat tratatul.

Această organizaţie ONU, care monitorizează lumea pentru a depista indicii ale unor teste nucleare, a anunţat că a detactat "un eveniment neobişnuit în Peninsula Coreea".

"Sistemul nostru nostru internaţional de monitorizare a detectat un eveniment seismic neobişnuit în Peninsula Coreea, la 41.27 latitudine şi 129.10 longitudine", a declarat Zerbo, citat într-un comunicat.

Pe hartă, epicentrul a fost localizat la instalaţia nord-coreeană Pyunggye-ri, în munţii din nord-estul ţării, unde au fost efectuate toate testele nucleare anterioare.

Coreea de Nord a anunţat miercuri că a testat o bombă cu hidrogen care, în cazul în care va fi confirmat, ar reprezenta un pas important în eforturile Phenianului de a-şi îmbunătăţi arsenalul nuclear limitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO