Business Internaţional

Londra către oamenii de faceri din India: Nu aşteptaţi să fiţi urcaţi de regimul lui Hollande în căruţa condamnaţilor. Veniţi aici

Londra către oamenii de faceri din India: Nu aşteptaţi să fiţi urcaţi de regimul lui Hollande în căruţa condamnaţilor. Veniţi aici

Lakshmi Mittal, preşedintele ArcelorMittal, şi alţi oameni de afaceri din India sunt ademeniţi de primarul Londrei. Însă Mittal nu va lăsa din mână afacerile din Franţa. AFP/Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

28.11.2012, 00:05 1493

Marea Brianie încearcă să profite de ofensiva pornită de guvernul Franţei contra producătorului de oţel ArcelorMittal, care vrea să închidă două furnale ale unei uzine franceze. Boris Johnson, primarul Londrei, i-a invitat la el în ţară pe oamenii de afaceri din India, deranjaţi de atitudinea agresivă a Parisului.

Johnson a ironizat guvernul socialist francez catalogându-i pe reprezentanţii acestuia ca fiind revoluţionari "sans-culotte" (extre­mişti) în urma atacurilor dure asupra miliardarului indian Lakshmi Mittal, şeful şi principalul acţionar al ArcelorMittal, scrie Financial Times.

"Sans-culotte (revoluţionari extremişti - n. red.) par să fi pus mâna pe guvernul de la Paris. Nu am nicio ezitare în a vă spune: «Venez à Londres, mes amis!» ("Veniţi la Londra, prieteni" - n. red.)", a declarat Johnson la o în­tâl­­nire cu oameni de afaceri în a treia zi a unei vizite în India. În timpul Revoluţiei Franceze din 1789, termenul sans-culotte a desemnat revolu­ţionari săraci, care purtau pantaloni lungi şi nu pantaloni care se terminau imediat sub genunchi şi erau purtati cu ciorapi lungi, preferaţi de clasa de mijloc şi nobilime. Ulterior, termenul a preluat sensul de revoluţionar extremist cu vederi republicane.

Afirmaţiile lui Johnson în faţa oamenilor de afaceri în India pun în contrast tratamentul aplicat lui Mittal de Franţa cu eforturile Londrei de a atrage investitori. Ca o dovadă a gravităţii situaţiei din Franţa, unde guvernul încearcă cu orice preţ să protejeze locurile de muncă, Mittal urma să întâlnească ieri la Paris cu preşedintele Franţei François Hollande.

Conflictul cauzat de planurile grupului ArcelorMittal de a închide unele operaţiuni din Franţa a atras acuze dure, de "minciună" şi "şantaj", din partea ministru­lui industriei Arnaud Montebourg. Acesta a evocat chiar posibilitatea naţionalizării uzinei aflate în centrul scandalului, pe care ar vrea să o redreseze cu ajutorul unui investitor şi a declarat că producătorul de oţel nu mai este dorit în Franţa deoarece nu respectă această ţară. ArcelorMittal vrea să închidă definitiv furnalele unităţii, şi este dispus să vândă o parte din operţiunile de acolo. Parisul a găsit însă cumpărători care vor întreaga uzină.

Johnson a afirmat că a fost surprins să citească în ziarele din India despre criticile aduse ArcelorMittal.

"După declaraţiile lui Montebourg - foarte deranjat, pe bună dreptate, de ceea ce se întâmplă în zona euro - nu aşteptaţi să fiţi persecutaţi de sans-culotte din Paris. Nu aşteptaţi să fiţi urcaţi de regimul lui Hollande în căruţa condamnaţilor. Veniţi la Londra", a spus Johnson. Primarul Londrei i-a lăudat pe investitorii indieni din Marea Britanie şi a declarat că ambele părţi ar trebui să renunţe la "vorbărie" şi să încheie un acord de liber-schimb între UE şi India. ArcelorMittal are 20.000 de angajaţi în Franţa şi vrea să în­chidă furnalele combi­na­tului de la Florange, 629 de posturi urmând să devină "redun­dante".

Mittal a lăsat statul francez să găsească până la începutul lunii decembrie un cum­părător pentru furnalele de la Florange, înainte de a le închide definitiv. Grupul inten­ţionează să păstreze restul operaţiunilor de la Florange, unde lucrează în total 2.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO