Business Internaţional

Londra şi-a anunţat planul de Brexit: „Decât un acord prost, mai bine niciun acord“

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Părăsim UE, dar nu părăsim Europa“.

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Părăsim UE, dar nu părăsim Europa“.

Autor: Bogdan Cojocaru

18.01.2017, 00:06 103644
Milioanelor de muncitori stră­ini care se tem că Bre­xitul va însemna pier­derea lo­cului de muncă din Marea Britanie, Theresa May nu le-a oferit nicio certitudine. Însă pre­mierul britanic a făcut clar că Brexitul va fi unul total şi a ameninţat UE că dacă nu-i va da ce vrea în negocieri va porni un război al taxelor.

Berlinul a lăsat să se înţeleagă că ia şi el considerare reducerea taxelor pentru com­panii.

Într-un discurs aşteptat să ofere detalii despre planul de Brexit al guvernului de la Londra, premierul May a avertizat ieri că mai degrabă ar părăsi UE fără niciun acord comercial decât să accepte unul care dezavantajează Marea Britanie. Iar dacă acest lucru se va întâmpla, Marea Britanie va lua în considerare adoptarea unui alt model economic, ceea ce ar presupune reducerea taxelor pentru atragerea de investiţii din UE. Adică Marea Britanie ar deveni un paradis fiscal.

Acelaşi lucru l-a sugerat anterior şi ministrul de finanţe britanic Philip Hammond, care, într-un interviu pentru ziarul german Welt am Sonntag, a spus că dacă i se închide accesul la pieţele europene după ieşirea din UE, Marea Britanie ar putea abandona modelul social european cu texele în stil european şi sistemul de regle­men­tări specific şi „ar deveni în schimb ceva diferit“. Mai simplu spus, Hammond a ame­ninţat că ţara sa s-ar putea transforma într-un paradis fiscal, exact lucrul despre care ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a spus anul trecut că nu trebuie să se întâmple. Doar că, acum, într-un interviu pentru The Wall Street Journal, Schaeuble a sugerat că şi Germania ar putea reduce taxele pentru companii, dacă Marea Britanie şi SUA recurg la astfel de măsuri. În mai tot timpul cât a condus finanţele celei mai mari economii europene, ministrul s-a opus diminuării taxelor.

„Avem spaţiu pentru reducerea taxelor de care am vrea să profităm“, a spus Schaeuble.

La Londra, premierul May a făcut clar că Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană deoarece dacă rămâne în acest spaţiu va trebui să se supună legislaţiei UE. Or Marea Britanie vrea să fie stăpâna propriilor legi. Pentru aceasta au votat britanicii. În schimb, May va încerca să obţină un acord ambiţios de comerţ liber cu UE.

După Brexit, Marea Britanie ar continua să efectueze plăţi către UE, dar în sume mici, în schimbul accesului la unele programe. Un element important al noii relaţii va fi „cel mai bun acces posibil la piaţă pe baze complet reciproce“, a spus politicianul. Ea va încerca să obţină de la UE un acord vamal mai special. Aceasta pentru că dacă ar fi membru cu drepturi şi obligaţii depline al unei uniuni vamale Marea Britanie nu va mai putea încheia acorduri comerciale. Cu toate acestea, May vrea acces fără tarife la pieţele din UE.

În legătură cu această idee un parlamentar britanic laburist a remarcat că dacă Marea Britanie părăseşte piaţa unică a UE nu va avea nicio influenţă asupra regulilor de pe o piaţă unde se duc aproape jumătate din exporturile sale, notează The Guardian.

Pentru James Blitz, ziarist la Financial Times, afirmaţia lui May că „decât un acord prost pentru Marea Britanie, mai bine niciun acord“ face clar că premierul este pregătit să renunţe, dacă este necesar, la sistemul de reguli garantat de Organizaţia Mondială a Comerţului. Argumentul ei, împărtăşit de mulţi dintre cei care au susţinut Brexitul, este că europenii ar avea multe de pierdut dintr-o despărţire atât de dură.

După Brexit, Marea Britanie va reintroduce controale privind imigraţia pentru cetăţenii UE, a menţionat May, precizând că în timpul Brexitului vor fi menţinute drepturile muncitorilor. Ea vrea garantarea drepturilor cetăţenilor UE în Marea Britanie şi garantarea drepturilor britanicilor care locuiesc în Europa cât mai curând posibil.

Brexitul trebuie să însemne controlarea numărului de oameni care vin în Marea Britanie din Europa, a afirmat premierul. Ca ministru de interne, a explicat May, a realizat că nu poate fi controlată imigraţia atât timp cât este permisă intrarea liberă dinspre UE. „Imigraţia a atins niveluri record în Marea Britanie. Aceasta a pus presiuni descendente pe salarii“, a subliniat politicianul. Ea nu a oferit în discurs detalii concrete despre statutul pe care-l vor avea în Marea Britanie post-Brexit muncitorii veniţi din UE. Nici când a venit rândul jurnaliştilor să-i pună întrebări May nu a clarificat dacă cetăţenii UE vor primi acces preferenţial la noul sistem de imigraţie. A refuzat să facă acest lucru.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat de multe ori că Marea Britanie va primi acces la piaţa unică doar dacă acceptă cele patru libertăţi ale UE, printre care cea de mişcare.

May a asigurat că va exista un al doilea vot în parlamentul britanic pentru acordul final privind Brexitul.

Reacţiile internaţionale la discursul lui May au venit rapid. Germania, prin ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier, a lăudat faptul că premierul britanic a oferit Europei „în sfârşit un pic mai multă claritate“ în ceea ce priveşte Brexitul.

Polonezul Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, şi-a exprimat dezamăgirea: „Un proces trist, vremuri suprarealiste, însă cel puţin avem un anunţ realist depre Brexit. UE27 este unită şi pregătită să negocieze“. Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a sugerat că decizia lui May de a insista cu un „hard Brexit“ a făcut mai probabil un nou referendum privind independenţa Scoţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO