Business Internaţional

Lovitură de stat: Armata din Zimbabwe a preluat puterea pentru a opri "criminalii" din jurul lui Mugabe

Lovitură de stat: Armata din Zimbabwe a preluat puterea...

Autor: Mircea Olteanu

15.11.2017, 09:11 20

Forţele militare din Zimbabwe susţin că au preluat puterea cu scopul de a opri "criminalii" din jurul preşedintelui Robert Mugabe, care cauzează probleme sociale şi economice, şi au dat asigurări că şeful statului este "în siguranţă", informează agenţia de ştiri Reuters.

În cursul nopţii, militari şi vehicule blindate au blocat sediile principalelor instituţii guvernamentale din capitala statului Zimbabwe, Harare, potrivit unor martori citaţi de Reuters.

"Noi vizăm doar criminalii care îl înconjoară (pe Mugabe)", a declarat generalul Sibusiso Moyo la televziunea naţională din Zimbabwe. Imediat "ce misiunea noastră va fi îndeplinită, ne aşteptăm ca situaţia să se revină la normal", a adăugat oficialul, care a subliniat că armata nu a dat "o lovitură de stat contra guvernului".

Armata l-a reţinut pe Ignatius Chombo, ministrul de Finanţe din Zimbabwe, potrivit unei surse guvernamentale. Chombo este unul din liderii facţiunii G40 din cadrul Uniunii naţionale africane din Zimababwe-Frontul patriotic (Zanu-PF, aflat la putere). Se crede că această facţiune este sprijinită de Grace Mugabe, soţia preşedintelui, care doreşte să-i succede în funcţie soţului său.

Acţiunea armatei are loc la scurt timp după ce partidul de guvernământ l-a acuzat de trădare pe generalul Constantino Chiwenga, şeful forţelor armate din Zimababwe, care a ameninţat că va interveni pentru a opri excluderea aliaţilor săi din cadrul Zanu-PF.

Preşedintele Robert Mugabe (93 de ani) conduce Zimababwe de 37 de ani, prezidând un regim autoritar şi represiv, timp în care ţara s-a confruntat cu grave probleme economice şi inflaţie galopantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO