Business Internaţional

Lovitură pentru industrie: GSK va cumpăra de la Novartis business-ul care produce Sensodyne şi Theraflu pentru 13 miliarde de dolari

Lovitură pentru industrie: GSK va cumpăra de la...

Autor: Alex Ciutacu

27.03.2018, 12:21 988

Britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK), au încheiat un acord cu Novartis prin care se angajează să le cumpere elveţienilor participaţia în joint venture-ul comun din industria farma, pentru suma de 13 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Tranzacţia le oferă celor de la Glaxo controlul total al business-ului care vinde medicamente precum Theraflu şi Panadol, în timp ce înarmează Novartis cu cash pentru operaţiunile farmaceutice şi pentru achiziţii. Este prima mişcare strategică pentru ambii CEO de la cele mai mari companii de medicamente din Europa.

CEO-ul Glaxo, Emma Walmsley, care a preluat funcţia anul trecut, a susţinut în mod repetat beneficiul de a avea business-uri farmaceutice, vaccinuri şi business-uri pentru consumatori sub o singură umbrelă, în mare parte din cauza volatilităţii din industria medicamentelor.

Vas Narasimhan, CEO-ul Novartis, care a ajuns în această poziţie luna trecută, a transmis că business-urile „la tejghea” nu mai sunt atât de importante pentru strategia companiei elveţiene.

Acţiunile Glaxo au crescut cu 2,8% în Londra, în timp ce acţiunile Novartis au crescut cu 2% în Zurich după anunţ.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO