Business Internaţional

Lucas Papademos, premierul tehnocrat agreat de UE

Lucas Papademos, premierul tehnocrat agreat de UE

Autor: Paul Comşa

15.11.2011, 00:04 97

Lucas Papademos a devenit de săptămâna trecută şeful noului guvern de coaliţie al Greciei pe care ziarele greceşti îl consideră un "pariu naţional" pe suprevieţuirea financiară a statului elen în faţa crizei. Noul premier este un suporter al integrării europene şi unul din susţinătorii monedei unice, dar şi unul din cei mai mari economişti ai ţării.

Papademos este o personalitate respectată în Grecia. Absolvent al prestigioasei universităţi americane Institute of Technology (MIT), el are licenţa în fizică, masteratul în inginerie electrică şi doctoratul în economie. Papademos a publicat numeroase articole ştiinţifice despre macroeconomie şi a predat economia la universtităţile americane Columbia şi Harvard şi la Universitatea din Atena. După o scurtă perioadă în care a ocupat funcţia de economist-şef al Federal Reserve din Boston, el a fost numit economist-şef al Băncii Greciei, unde a fost promovat în funcţia de guvernator.

În calitate de guvernator al băncii centrale elene, în perioada 1994-2002, el a monitorizat eforturile ţării de aderare la zona euro şi procesul de trecere de la drahmă la moneda unică europeană. În 2002, Papademos a fost numit vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, funcţie pe care a ocupat-o timp de opt ani, iar anul trecut a fost consilier al fostului premier elen George Papandreou.

Papademos este membru al ramurii europene a Comisiei Trilaterale, o structură puternică de reflecţie care îi reuneşte pe unii dintre cei mai influenţi oameni ai lumii şi din care face parte şi Mugur Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO