Business Internaţional

Lumea în primul an de mandat al lui Donald Trump: comerţul mondial duduie, bursele şi încrederea din SUA au spulberat recorduri, dolarul s-a depreciat, însă analiştii sunt sceptici

Preşedintele american Donald Trump se laudă cu un raliu puternic al burselor de acţiuni americane.

Preşedintele american Donald Trump se laudă cu un raliu puternic al burselor de acţiuni americane.

Autor: Catalina Apostoiu

09.11.2017, 00:07 1900

A trecut un an de când victoria lui Donald Trump a şocat pieţele. Vestea a declanşat vânzări masive pe pieţele asiatice şi apoi o revenire mult mai dramatică. Bursele americane au crescut, în timp ce cele emergente au scăzut. Convingerea pe moment a fost că preşedinţia lui Trump urma să aibă un impact major asupra economiei mondiale şi a pieţelor de capital, iar mulţi s-au temut că acesta nu va fi unul pozitiv, scrie Financial Times.

După reacţia iniţială, pieţele din întreaga lume au crescut. În pofida nemulţumirii şi turbulenţelor apărute în jurul lui Trump pe durata întregului an, piaţa americană de acţiuni s-a bucurat de ceea ce ar putea fi cel mai calm an înregistrat vreodată. Cât priveşte popularul indicator Vix al volatilităţii, acesta a atins un minim istoric în septembrie.

Consumatorii par să fi fost chiar mai calmi şi mai mulţumiţi. Indicele încrederii calculat de Gallup a urcat la cel mai ridicat nivel din peste un deceniu imediat după alegerile din SUA şi s-a menţinut de atunci la niveluri nemaiatinse de la criza financiară.

Lucrurile au stat la fel în sectorul de business. În 2017, indicatorii ISM pentru sectorul manufacturier şi al serviciilor au atins cel mai ridicat nivel din peste un deceniu. Din nou, creşterea încrederii este palpabilă.

La nivel economic, însă, impactul lui Trump este mai puţin evident. Şomajul şi-a continuat declinul constant început în mandatul lui Obama. Între timp, inflaţia a urcat iniţial, scăzând din nou mai apoi în vară. Recent, aceasta şi-a reluat creşterea, însă cum poate rămâne şomajul atât de scăzut fără să împingă inflaţia şi mai sus rămâne un mister.

Între timp, cea mai mare dezamăgire economică pentru administraţia Trump este performanţa în continuare anemică a salariilor.

Cât priveşte poziţiile extrem de controversate ale lui Trump cu privire la cărbune şi schimbările climatice, acţiunile companiilor din sectorul cărbunelui au crescut de la momentul alegerilor, deşi nu atât de mult ca piaţa. Între timp, decizia de retragere din acordul de la Paris privind mediul nu a stat în calea unei creşteri accelerate a acţiunilor companiilor din sectorul energiei curate. Şi totuşi, în pofida creşterii puternice a pieţelor de acţiuni din întreaga lume în timpul primului an de mandat al lui Trump, preşedintele american este perceput de aproape trei sferturi din analiştii de business la nivel mondial ca având un impact negativ asupra economiei mondiale, potrivit Deutsche Welle.

Un sondaj realizat în rândul a aproape o mie de specialişti relevă o lipsă de încredere în realizările lui Trump. Potrivit sondajului, realizat de institutul german Ifo, 74% dintre analiştii chestionaţi cred că Trump influenţează în mod negativ economia mondială. O proporţie mai mică, de aproape 57%, cred că administraţia sa erodează potenţialul de creştere al SUA. Performanţele administraţiei americane au fost catalogate drept slabe în privinţa justiţiei sociale, protecţiei mediului, dar şi al comerţului internaţional, participării în cadrul organizaţiilor multilaterale, păcii şi securităţii, potrivit Ifo.

O majoritate a celor intervievaţi de Ifo a anticipat că cei săraci vor avea cel mai mult de suferit de pe urma politicilor lui Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO