Business Internaţional

Lumea într-o nouă eră financiară

Autor: Roxana Pricop

08.08.2011, 00:03 544

Pieţele financiare intră într-o nouă erăodată cu decizia istorică a S&P de a retrograda ratingul SUA,iar lumea nu va mai funcţiona la fel, sunt de pă­re­re cei mai marimanageri de bani din lume, care încă nu ştiu cum anume va funcţionanoua realitate.

Într-un raport emis către investitori îniulie intitulat "Pre­gătiri pentru reducerea ratingului SUA",Black­Rock, cel mai mare administrator de bani din lume, scria că"dată fiind natura situaţiei, Black­Rock derulează în pre­zent unam­plu pro­ces de revizuire a portofoliilor şi re­co­man­dăinvesti­to­rilor să facă pro­priile exa­minări ale portofoliilor".Pe 27 iulie o analiză a Bloomberg în care sunt citaţi ofi­ciali aiBlackRock, Franklin Tem­ple­ton, Loomis Sayles şi PacificInvestment Ma­nage­ment, practic cei mai mari ad­mi­nis­tra­tori defonduri de obligaţiuni din lu­me, anunţa că inevitabilul stă să seproducă.

"Ridicarea plafonului datoriei de stat estefoarte importantă, însă nu poa­te fi evitată o retrogradare aratingului doar prin acest lucru. Fără un plan cre­dibil dereducere a deficitului, avem o pro­blemă", a spus pentru BloombergBar­bara Novick, cofondator şi vice­pre­şedintele BlackRock, firmăce administrează active de 3.600 mld. dolari.

Deşi nu i-a luat prin surprindere pe mariiin­ves­titori decizia de reducere a ratingului SUA de la AAAla AAĂ, cu perspectivă negativă aduce şi maimulte perspecti­ve sumbre pe pieţelefinanciare.

Mohamed El-Erian, şeful PIMCO, cel mai marefond de obligaţiuni din lume, vorbeşte în editorialul pu­blicat încotidianul britanic Financial Times despre faptul că retrogradareaanunţă o nouă eră. Până nu de­mult, titlurile emise de statulamericane erau sinonime cu sintagma "fără risc", astfel încâtîntregul sistem financiar global a fost construit şi a funcţionatpe fundamentul că ratingul AAA al SUA este o constantă şi nu ovariabilă.

"Pieţele financiare se vor re­des­chi­de luniîntr-o nouă realitate. Există con­secinţe imediate operaţio­na­le,de la re­co­darea riscurilor şi a sistemelor de tranzacţionare şipână la evaluarea ga­ranţiilor şi a managementului lichi­di­tăţilor(...) Cum America ocupă locul cen­tral în sistemul financiarglobal, re­tro­gradarea ratingului va eroda în timp stabilitateabunurilor publice pe care le fur­nizează - de la dolar ca monedă derezervă globală până la propriile pieţe financiare recunoscute cafiind cel mai bun loc pentru alte state să îşi plaseze economiilecu greu câştigate. Acest lucru va slăbi eficienţa SUA de ancorăglobală, accelerând transferul nesigur către un sistem multipolarşi crescând riscul de fragmentare economică", mai scrie şefulPimco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO