Business Internaţional

Luncaviţa, comuna din Deltă unde o treime din buget vine din fondurile UE

Autor: Greta Bogdan

21.12.2015, 20:15 3064

În România, vestită pentru lipsa capacităţii de a absorbi fondurile UE nerambursabile, există localităţi al căror buget se bazează în mod fundamental pe fondurile europene.

Peste o treime din bugetul comunei Luncaviţa din judeţul Tulcea, de nouă milioane de lei în 2015, a venit în acest an din fondurile europene nerambursabile. Comuna a bugetat 3,4 mil. lei din fondurile UE, iar, din această sumă, aproape 1 mil. lei vin din fondurile de dezvoltare rurală, iar 1,3 mil. lei din fondul rural de pescuit. Dacă aici se adaugă cofinanţarea pentru fondurile UE venită de la bugetul central, de peste un milion de lei, rezultă că aproape jumătate din bugetul comunei cu 5.000 de persoane este bazat pe fondurile UE. Anul 2014 a fost cam la fel: bugetul de 6,4 mil. lei a contabilizat proape 1,8 mil. lei din banii UE.

15 milioane de euro au intrat în Luncaviţa în ultimii 12 ani bani intraţi în bugetul comunei, dar şi în proiecte dezvoltate de localnici - , spune Ştefan Ilie, primarul localităţii.

Ştefan Ilie a transformat Luncaviţa într-o „fabrică“ de mici antreprenori. Acesta spune că şi-a constituit o echipă formată din câţiva oameni, specializată doar pe proiecte europene, care i-a învăţat pe cetăţeni cum să îşi valorifice resursele, tradiţiile, cum să atragă cât mai mulţi bani pentru dezvoltarea comunei.

„La noi în comună, proiectele europene au fost accesate chiar şi de stupari. Nu există vreunul care să nu fi primit bani pentru dezvoltarea propriei afaceri. Există mulţi oameni în comună care au realizat proiecte mici, de 1.500-2.000 euro, cum ar fi apicultorii sau micii ferimieri“, a declarat Ştefan Ilie. Printre organizaţiile înfiinţate aici se află „Asociaţia Regina Florilor“, prin care se exportă, în fiecare an, câteva mii de tone de miere în ţările vestice, printre care şi Germania.

Cea mai mare sumă obţinută pentru finanţarea unui proiect a fost de două milioane şi jumătate de euro, pentru extinderea reţelei de canalizare în comună.

Foto: Construirea sistemului de canalizare şi staţie de epurare în comuna Luncaviţa 

"Apa şi canalizarea sunt programele edilitare cele mai importante. Am asfaltat drumul până la Valea Fagilor (n.r. arie de pădure protejată de interes naţional din judeţul Tulcea), prin care se pot scurta 50 de kilometri până la Constanţa dacă pleci direct prin pădure, iar acum lucrăm la proiecte pentru asfaltare“, a mai spus primarul comunei. Pentru aproape şase kilometri de drum construit, edilul spune că are nevoie de cel puţin un milion de euro, de aceea, pentru cei 50 de kilometri de drumuri ale comunei, va fi nevoie de mai mult timp până când vor fi atrase fonduri europene suficiente.

Luncaviţa se întreţine prin exploatarea mai multor sectoare ale economiei. În raza comunei există cariere de piatră, o silvicultură dezvoltată, peste 5.000 hectare de păduri, Luncaviţa fiind şi cea mai mare zonă meliferă din România. Potrivit strategiei de dezvoltare a comunei, în plan mai există şi dezvoltarea energiei eoliene şi solare prin construcţia unui parc eolian şi fotovoltaic sau dezoltarea  industriei alimentare.

„Unul dintre cele mai frumoase proiecte care au prins finanţare europeană a fost <<Economia bazată pe cunoaştere>>, prin care am înfiinţat un centru IT în care tinerii pot avea acces la calculatoare. "Suntem prima localitate din ţară care a primit aprobare pentru a plăti taxele online“, a mai spus Ştefan Ilie.

Foto: Liceul Tehnologic "Simion Leonescu" Luncaviţa, după reabilitare

În fiecare an, echipa din administraţia locală care se ocupă cu atragerea fondurilor europene primeşte cel puţin zece aprobări pentru proiectele depuse.

„În momentul de faţă se construieşte în localitate o staţie de producere şi tratare a seminţelor pentru agricultură, de către o asociaţie agricolă cu 40 de angajaţi din comună. Noi facem toate eforturile pentru a ajuta oamenii care vor să investească, pentru că ei plătesc anual un impozit foarte important pentru primărie. Aceşti antreprenori atrag şi alte investiţii pe lângă. Oamenii care au bani trebuie sprijiniţi să investească în comună“, a mai spus Ştefan Ilie. O altă firmă de aici a scris proiecte prin care a obţinut două milioane şi jumătate de euro şi care are acum 30 de angajaţi din comună.

Anul acesta, luncăviţenii au primit bani pentru mai mult de zece proiecte şi urmează să mai încaseze alte patru milioane de euro pentru dezvoltarea reţelei de canalizare şi pentru repararea drumurilor. În prezent, echipa specializată a primăriei lucrează la un număr de şapte proiecte. „Nu am ratat niciodată o sesiune în care putem să depune proiecte“, a mai spus edilul.

Foto: Înfiinţarea centrului local de informare turistică şi marketingul serviciilor legate de turismul rural în comuna Luncaviţa 

În prezent, în comună există o sală de sport performantă, un centru de informare, bibliotecă, un teren de fotbal, şcoli reparate şi modernizate şi mai multe posibilităţi pentru tinerii cu idei, care doresc să îşi dezvolte propriile afaceri în viitor. Toate astea din banii europeni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO