Business Internaţional

Luxemburghezul Junker părăseşte şefia finanţiştilor din Eurogrup

Luxemburghezul Junker părăseşte şefia finanţiştilor din Eurogrup

Autor: Ana Borlescu

04.12.2012, 09:53 237

"La reînnoirea mandatului meu am spus că voi pleca (la acest moment). Am solicitat astfel membrilor Eurogrup să caute un alt ministru" pentru a mă înlocui. a afirmat Juncker în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, în cursul unei reuniuni a Eurogrup.

Întrebat dacă se gândeşte la cineva anume ca fiind înlocuitorul său: "nu vreau să susţin pe cineva, pur şi simplu le-am solicitat colegilor mei să îmi găsească un succesor".

Liderul zonei euro a ocupat acest post din 2005 iar mandatul său s-a încheiat la 17 iulie.

De la începutul lui iulie, Jean-Claude Juncker, care vroia iniţial să renunţe la post, s-a declarat în sfârşit "pregătit să prelungească" mandatul său cu şase luni suplimentare, solicitând în schimb nominalizarea unui alt luxemburghez, Yves Mersch, ca director al Băncii centrale europene.

Paris şi Berlin nu au reuşit până acum să ajungă la un acord privind numele succesorului la preşedinţia Eurogrup. Candidatura lui Wolfgang Schauble, care vrea să cumuleze această funcţie cu cea actuală de trezorier al guvernului german, a suscitat reticenţa Parisului pe parcursul verii.

Ministrul francez al economiei Pierre Moscovici a susţinut vineri formarea unui "ministru" european pentru a "încarna" zona euro, acesta urmând a fi responsabil în faţa cetăţenilor.

"Este necesară pe termen mediu (...) încarnarea zonei euro într-un ministru care trebuie, într-un fel sau altul, să se confrunte cu sancţiunile cetăţenilor", a declarat acesta. "Preşedinţia Eurogrup este o funcţie care trebuie să evolueze", a mai adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO